Ексклюзиви
неділя, 28 січня 2024 10:35

Верховна Рада встановила символ незалежної держави

28 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила синьо-жовтий прапор як символ незалежної держави. Це рішення ухвалили після дискусій народних депутатів і під тиском громадськості.

Автор: www.hroniky.com
  28 січня 1992 року Рада прийняла постанову про Державний прапор
28 січня 1992 року Рада прийняла постанову про Державний прапор

Прапор у синьо-жовтих кольорах використовували на українських землях ще із Середньовіччя. Зокрема на прапорах Галицько-Волинського князівства зображено золотого лева на синьому тлі. Синьо-жовтий стяг широко використовував український національно-визвольний рух під час європейської "Весни народів" 1848 року. У роки Першої світової війни блакитним полотнищем із золотим обрамленням користувалися українські січові стрільці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гігантський прапор у Києві приспустять

Автор: www.volynnews.com
  Внесення прапора України в стіни Верховної Ради 24 серпня 1991 року
Внесення прапора України в стіни Верховної Ради 24 серпня 1991 року

Прапори із синім й жовтим кольорами під час визвольних змагань 1917-1921 років використовували Центральна Рада, УНР, Гетьманат Павла Скоропадського та ЗУНР. За часів СРСР прапор жовтого і блакитного кольору був під забороною, його застосування карали кримінальною відповідальністю як прояв націоналізму.

24 липня 1990 року синьо-жовте полотно вперше з 12 червня 1920-го офіційно з'явилося у столиці України. Його підняли біля будівлі міської ради на Хрещатику на знак ухвали "Декларації про державний суверенітет України". 24 серпня 1991 року під час проголошення "Акту про незалежність України" синьо-жовтий прапор внесли до сесійної зали Верховної Ради. 4 вересня 1991-го стяг вивісили над будівлею українського парламенту як символ незалежної України.

Автор: www.volynnews.com
  Внесення прапора України в стіни Верховної Ради 24 серпня 1991 року
Внесення прапора України в стіни Верховної Ради 24 серпня 1991 року
Через 2 тижні постановою "Про прапор України" Президія ВРУ дозволила використовувати синьо-жовтий стяг у протокольних заходах до прийняття нової Конституції України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада проголосила незалежність

З набуттям Україною незалежності формування дипломатичних відносин змушувало якнайшвидше ухвалити рішення про національні атрибути держави. У результаті гострих дискусій постановою від 28 січня 1992 року Верховна Рада офіційно затвердила Державним прапором України: "Національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з 2 рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3".

Синьо-жовтий прапор вперше внесли до парламенту 24 серпня 1991 року.

Автор: gordonua.com
  Головний прапор України зберігають у центральному холі Верховної Ради
Головний прапор України зберігають у центральному холі Верховної Ради

"Ось так внесли прапор в парламент України. Київ 24 серпня 1991 року. Можна сказати - фото публікується вперше", - говорить український фотограф Єфрем Лукацький, який зробив фото під час внесення прапора України до ВР. Стяг зберігається в приміщенні ВРУ.

18 вересня 1991 року Верховна Рада України постановила до прийняття Конституції у протокольних заходах використовувати синьо-жовтий прапор. 23 серпня 1991-го депутати врочисто внесли до зали засідань Верховної Ради великий синьо-жовтий прапор.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада встановила символ незалежної держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути