пʼятниця, 26 січня 2024 05:21

Верещук пояснила, як зміняться виплати внутрішнім переселенцям

Верещук пояснила, як зміняться виплати внутрішнім переселенцям
Виплати внутрішнім переселенцям зменшать. Фото: Getty Images

Виплати внутрішнім переселенцям цього року зменшаться у порівнянні з минулим.

Таке рішення пов'язано з мізерним наповненням бюджету та вимогами партнерів. Про це сказала віце-прем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук в ефірі "Єдиних новин".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді пояснили, коли можуть припинити виплати переселенцям

За її словами, партнери ставлять вимоги оптимізувати виплати. "Ми напряму прив'язані до рішень наших партнерів. Партнери ставлять вимоги постійно верифікувати виплати з метою їх зменшення або оптимізації. Йдеться про те, що за міжнародними лекалами 2 роки достатньо для того, щоб адаптуватися", пояснила Верещук.

Вона розповіла, що у 2022 році Україна спрямувала на виплати переселенцям 57 мільярдів гривень. У 2023 році ця сума збільшилася до 73 мільярдів гривень. Планується, що у 2024 році гроші на допомогу для ВПО знову становитимуть близько 57 мільярдів гривень.

За її даними, в Україні приблизно 4,9 мільйона осіб, які вважаються внутрішніми переселенцями. З них 2,5 мільйона щомісяця отримують виплати.

Верещук зазначила, що кількість ВПО постійно змінюється у зв'язку з міграцією людей за кордон або поверненням їх до своїх домівок (тоді вони втрачають статус ВПО), однак, є і приріст їхньої кількості у зв'язку з евакуацією людей із прифронтових районів.

"Вразливі мають продовжити отримувати виплати, а ті, хто вже, приміром, адаптувалися, або отримали житло, або мають роботу високооплачувану... підходи мають бути більш справедливі", - сказала Верещук.

У липні Кабінет міністрів змінив порядок призначення виплат на проживання для ВПО. Виплати продовжили до січня 2024 року. Допомога продовжується на шість місяців для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тис. грн, для інших осіб – 2 тис. грн. У Міністерстві соціальної політики пояснили, кому не продовжуватимуть виплати.

Майже 180 тис. громадян помилково отримують виплати як внутрішньо переміщені особи. З 1 вересня таким особам припинять виплати, заявила віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук.

Зараз ви читаєте новину «Верещук пояснила, як зміняться виплати внутрішнім переселенцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути