середа, 04 листопада 2009 14:00

Вацлав Клаус підписав Лісабонський договір

Вацлав Клаус підписав Лісабонський договір

Лісабонський договір набуде чинності з 1 грудня цього року, повідомив прем"єр-міністр головуючої в Євросоюзі Швеції Фредерік Рейнфельдт.

Президент Чехії Вацлав Клаус у вівторок поставив підпис під Лісабонським договором, завершивши тим самим процес його ратифікації державами-членами ЄС. Чехія залишалася останньою країною, що не завершила ратифікаційний процес цього базового документа, що передбачає реформу інститутів влади розширеного ЄС.

У вівторок Конституційний суд Чехії виніс остаточний вердикт з цього питання. Він відхилив скаргу 19 сенаторів (Сенат Чехії - верхня палата парламенту) і визнав Лісабонський договір, що передбачає реформування інститутів влади ЄС, таким, що відповідає конституції країни.

"У рамках підготовчих процедур щодо вступу договору в силу, я маю намір провести з колегами консультації щодо потенційних кандидатур нових єврокомісарів. Найближчим часом я скличу позачерговий європейський саміт для просування в цьому питанні", - сказав Рейнфельдт.

Президент Чехії Вацлав Клаус відмовлявся підписувати документ, що завершує ратифікацію, до остаточного вердикту Конституційного суду. Чеський лідер висловлював побоювання, що якщо Лісабонський договір буде прийнятий в Чехії без застережень, чеські суди заповняться позовами, що оскаржують право на майно 3 мільйонів німців, виселених з Чехословаччини після закінчення Другої Світової війни.

У зв"язку з цим Клаус заявив, що Прага повинна мати гарантію, що Лісабонський договір не приведе до скасування Декретів Бенеша. Декретами Бенеша 1946 називають низку постанов чехословацького уряду на чолі з президентом Едвардом Бенешем, які призвели, зокрема, до позбавлення майна німецького населення Чехословаччини і вигнання німців з країни.

Клаус із задоволенням сприйняв рішення саміту Євросоюзу 29-30 жовтня, на якому для Чехії було зроблено виключення в частині виконання окремих положень Хартії фундаментальних прав ЄС. Президент Чехії також заявив, що не має наміру висувати ніяких інших вимог при ратифікації Лісабонського договору.

Лісабонський договір (Treaty of Lisbon) був підписаний лідерами країн Євросоюзу в Португалії у грудні 2007 року. Він передбачає ряд інституційних реформ Євросоюзу, включаючи введення постів президента і міністра закордонних справ ЄС, а також новий порядок формування Єврокомісії.

Те, що Лісабонський договір набуде чинності в перший день зими, передбачав президент Франції Ніколя Саркозі.

За матеріалом: РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Вацлав Клаус підписав Лісабонський договір ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути