Ексклюзиви
неділя, 15 лютого 2009 16:10

У Венесуелі почався доленосний для Чавеса референдум

У Венесуелі почався доленосний для Чавеса референдум
Народ Венесуели сьогодні вирішить, чи дати право нинішньому президентові країни Уго Чавес балотуватися на новий термін.

На загальнонаціональному референдумі, який проходить сьогодні у Венесуелі, винесено питання про внесення до Конституції змін про скасування обмежень на переобрання президента країни і всіх виборних керівників держави. 

Якщо народ Венесуели схвалить цю поправку, діючий президент Уго Чавес, що перебуває при владі вже 10 років, зможе знову виставити свою кандидатуру на виборах у грудні 2012 року і у випадку перемоги, зберегти за собою президентську посаду до 2019 року.

У списки для голосування внесено понад 17 мільйонів венесуельців. По всій території країни відкриті 11,67 тисяч виборчих дільниць, які охороняють 140 тисяч військових, а також десятки тисяч поліцейських. До вівторка скасовано заняття в школах.

За всенародним референдумом спостерігають близько ста міжнародних спостерігачів.

Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, Чавес може розраховувати на успіх - його підтримують від 51% до 55% виборців.

Напередодні референдуму по всій країні проходять багатотисячні демонстрації опозиції проти внесення поправок до конституції, що скасовує обмеження на переобрання президента, регіональних керівників і парламентарів.

Опозиція вважає, що внесення змін в основний закон порушує демократичні принципи і "увічнює" перебування президента Уго Чавеса у власти.

Напередодні референдуму Чавес заявив, що визнає результати референдуму навіть у випадку програшу і закликав опозицію зробити те ж саме.

За матеріалами РІА Новости
Зараз ви читаєте новину «У Венесуелі почався доленосний для Чавеса референдум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути