понеділок, 06 квітня 2009 17:05

У Вашингтоні вирішують долю Арктики

У Вашингтоні вирішують долю Арктики
Територіальні претензії та майбутні розробки родовищ нафти і газу в арктичній зоні стоять на порядку денному першого засідання Консультативної наради у Вашингтоні.

Державний департамент США заявив, що зустріч, яку організує держсекретар Хіларі Клінтон, зосередиться на використанні природних ресурсів як Арктики, так і Антарктики. Клінтон головує на першій спільній сесії Консультативної наради з Договору про Антарктику та Арктику (ATCM) сьогодні, 6 квітня в Балтіморі, штат Меріленд.

Спільне засідання зібрало "разом представників двох найважливіших органів, які беруть участь в дипломатичних зустрічах стосовно полюсів". Це ювілейне засідання, присвячене 50-й річниці Договору про Антарктику, який було підписано у Вашингтоні.

У Договорі зазначалося, що Антарктида буде використана "винятково з мирними намірами, з гарантіями свободи наукових досліджень". Дипломати також зосередяться на вирішенні долі багатих нафтових і газових родовищ на континентальному шельфі навколо Північного полюса. Сьогодні глобальне потепління відкриває нові навігаційні маршрути в цьому районі. А переміна клімату спричинила жорстку конкуренцію між країнами, зазначив французький дипломат Мішель Рокар.

Геологічна служба США вважає, що в Арктиці зосереджено близько 90 млрд барелів нафти і ще більші обсяги газу. Ці ресурси становлять 13% від світових резервів нафти і 30% природного газу.

За ці родовища йде боротьба між США, Росією, Канадою, Норвегією і Данією, чий острів Гренландія може отримати незалежність. Нагадаємо, що російський підводний човен символічно встановив прапор на морському дні в районі Північного полюсу в 2007 році. В Москві нещодавно оголосили про плани з мілітаризації своєї частини Арктики під гаслом захисту своїх інтересів у регіоні.

Канада тим часом намагається поширити свій контроль в арктичних водах на 360 км від узбережжя. Оттава послідовно підтверджує свій суверенітет над регіоном, зокрема, над Північно-Західним морським шляхом і над десятками незаселених островів, повідомляє AFP

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Вашингтоні вирішують долю Арктики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути