середа, 21 квітня 2010 17:46

В Ужгороді зацвіли сакури (ФОТО)
6

В Ужгороді почався щорічний сезон цвітіння сакур. Японські вишні вважають візитівкою обласного центру Закарпаття. Вони ростуть на всіх центральних вулицях міста. Усього висаджено більше півтори тисячі дерев.

Сакури привезли до Ужгороду на початку ХХ століття, коли область була під Чехословаччиною.

"Тоді ними засадили болотяну місцевість – Галагов – на місці нинішньої набережної Незалежності. Коли розрослися, пересаджували на решту міських вулиць. Ботаніки тоді дослідили, що ужгородський клімат найбільше підходить для японської вишні", - розповів співробітник Департаменту міського господарства Ужгорода Олександра Турянчик.

На початку 90-х років сакури почали вирощувати в зеленгоспі міста. Їх купували власники приватних будинків. Висаджували біля дворів, на дачах.

"Існує старе японське повір"я, що того, хто посадить сакуру, чекає успіх і щастя. У Японії сакури переважно білі, в нас – рожеві", - пояснив О. Турянчик.

Шість років тому комунальне підприємство "Агромікс" закупило новий вид сакур – плакучі. Ними засаджують місто. Такі ростуть вже по вулиці Митній. Зацвітають на кілька днів раніше.

Більшості ужгородських сакур по 30-40 років. Вирубують їх тоді, коли зсихаються.

Під час цвітіння сакур до Ужгорода приїжджають туристи, щоб помилуватися красою рожевих дерев. Сакури цвістимуть до перших чисел травня. Крім них, на ужгородських вулицях ростуть ще дві тисячі магнолій.

В Японії щорічний період квітнення сакури триває менше тижня, і в цей час жителі країни мають вийти до парків, подвір"їв або навіть кладовищ, щоб провести час під деревами.

Gazeta.ua.

Фото: Сніжана Русин/Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «В Ужгороді зацвіли сакури (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути