Ексклюзиви
субота, 18 серпня 2012 00:07

В Україну привезуть ядерні відходи, яких нікуди дівати, - Держагентство з управління зоною відчуження

В Україну привезуть ядерні відходи, яких нікуди дівати, - Держагентство з управління зоною відчуження
tsn.ua

Наступного року з Росії привезуть ядерні відходи для захоронення їх на території України. Але в Україні досі не побудували сховища, де їх можна зберігати. Про це на на брифінгу заявив виконуючий обов'язки голови Державного агентства з управління зоною відчуження Дмитро Бобро.

"У 2013 році в Україну мають повертатись відходи з переробки ядерного палива з Росії. Ядерне паливо з українських АЕС відправляється на переробку в Росію. В результаті цієї переробки отримуються цінні продукти, які в майбутньому в паливі, і відходи. Відповідно до Російського законодавства, відходи мають повертатись у ту країну, звідки їх привезли. Сховища, в яких їх можна було б зберігати в нас немає. Сьогодні одне з найголовніших завдань — побудувати таке сховище в Чорнобильській зоні, - сказав Дмитро Бобро.

Він розповів, що ядерні відходи - це високоактивні речовини, які, відповідного до українського законодавства, можуть зберігатися "лише у глибоких формаціях". Бобро зауважив, що досі навіть не обрали майданчик, де має розміщуватись те сховище.

"Цю проблему можна вирішити за рік. Але до вирішення треба приступати негайно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чорнобилі видобуватимуть сонячну та вітрову електроенергію

У нас є сховище для зберігання подібних відходів. За технічними характеристиками їх можна зберігати там лише тимчасово. Бо по потужності й по призначенні ці сховища для них не підходять. Якщо ми впродовж цього часу не вирішимо питання зі сховищем, то проблема може перерости в гостру", - наголосив Дмитро Бобро.

Він додав, що є ще такий варіант вирішення ситуації: "ми платитимемо Росії гроші за те, щоб вона поки потримала ці відходи в себе".

 

 

Зараз ви читаєте новину «В Україну привезуть ядерні відходи, яких нікуди дівати, - Держагентство з управління зоною відчуження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути