середа, 02 грудня 2009 12:25

В Україні розгортається конфлікт через домен UA

В Україні розгортається конфлікт через домен UA

В Україні розгортається конфлікт за право адміністрування національного домена .ua, який контролюється приватною особою. Суперечка йде за 25 млн. грн. на рік.

Український мережевий інформаційний центр (УМІЦ), заснований Кабінетом Міністрів у 2003 році, подав до Міжнародної корпорації з присвоєнння доменів ICANN документи на перереєстрацію права адміністрування національного домена .ua. Зараз він контролюється приватною особою.

Домен .ua був зареєстрований у 1992 році приватною особою Олегом Волощуком. До 1995 року він займався адмініструванням українського домена, потім передав усі паролі Дмитрові Кохманюку. У лютому 2001 року вони заснували компанію "Хостмастер", яка здійснює технічне обслуговування регістра імен у домені .ua.

УМІЦ аргументує свою позицію тим, що адміністратор не проживає в Україні і це не дозволяє йому оперативно приймати рішення, що стосуються домена. Втім, сам Кохманюк це заперечує і заявляє, що відомство переслідує свої комерційні цілі. За оцінкою Інтернет Асоціації України, в 2009 році об`єм українського ринку доменів складе близько $1 млн. На домен .ua припадає більше половини ринку.

Україна подала заявку на реєстрацію кириличного домену в Інтернеті ".укр".

За матеріалом Дело

Зараз ви читаєте новину «В Україні розгортається конфлікт через домен UA». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути