вівторок, 08 вересня 2009 15:47

В Україні падає рівень життя населення

В Україні падає рівень життя населення

Інфляційні процеси в Україні призвели до реального зниження основних державних соціальних гарантій і падіння рівня життя населення. Реальна заробітна плата за січень-червень поменшала на 10,1% (найгірший показник з 1999 року).

Про це йдеться в експертній оцінці Рахункової палати України.

Як повідомили у прес-службі відомства, колегія Рахункової палати зазначає, що врахований при затвердженні державного бюджету рівень інфляції у розмірі 9,5% - занижений. За перше півріччя поточного року споживчі ціни зросли на 8,6%. За оцінкою Рахункової палати, до кінця поточного року зростання цін на споживчому ринку перевищить 15%.

Згідно зі статтею 55 Закону "Про Державний бюджет України на 2009 рік", мінімальна заробітна плата у січні цього року становила 605 грн., в червні - 625 грн. У порівнянні з січнем, її розмір номінально підвищився на 3,3%, проте, у реальному обрахуванні, з урахуванням інфляції, він знизився на 4,9%.

Також, згідно зі статтею 54 закону про держбюджет мінімальний розмір пенсії за віком у січні становив 498 грн., а в червні, з урахуванням норм постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян" N198 від 11.03.2009, - 505,5 грн. Таким чином, мінімальна пенсія номінально зросла на 1,5%, тоді як реально вона знизилася на 6,5%.

Водночас в умовах "замороження" розміру прожиткового мінімуму, фактично, на рівні жовтня минулому року (626 грн.) з урахуванням інфляції за останні дев"ять місяців цей показник реально знизився майже на 15%. При цьому, фактичні розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб і осіб, що втратили працездатність, у червні становили, відповідно, 887 і 659 грн., що перевищило встановлені законом про держбюджет розміри на 262 і 153,5 грн. Заробітну плату, нижчу за фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, в червні нараховано майже 3 млн. працівників.

Крім того, в Рахунковій палаті зазначають, що зниження виробничої активності призвело до погіршення ситуації на ринку праці. Кількість незайнятих громадян, які були на обліку державної служби зайнятості, у червні цього року становила 671 тис. або 9 осіб на 1 вільне робоче місце або вакантну посаду, тоді як у червні минулого року ці показники відповідно становили 555 тис. і 3 особи. При цьому зросли обсяги вимушеної неповної зайнятості. У звітному періоді поточного року кількість працівників, що працювали в режимі скороченого робочого дня (тижня) в порівнянні з відповідним періодом минулого збільшилася у 5,5 разів, а кількість працівників, що перебувають в адміністративних відпустках, відповідно, у 3 рази.

За матеріалом ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «В Україні падає рівень життя населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути