вівторок, 27 листопада 2012 16:33

В Україні не існує "трупної трансплантології" - експерт

В Україні не існує "трупної трансплантології" - експерт
Фото: 1tv.ru

На сьогодні в Україні немає чітко поставленої практики вилучення донорських органів у померлих людей. Про це розповів Руслан Салютін, директор Координаційного центру трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ України.

"Трупної трансплантології у нас не існує. Якщо раніше і були скандальні кримінальні справи про розтин, вони, як правило, закривалися через відсутність складу злочину; мова тоді, в основному, йшла про переділ ринку ритуальних послуг", - розповів Руслан Салютін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трансплантація без згоди. Навіть церква схвалює пересадку органів від померлих

За його словами, в Україні щорічно зі 100 операцій, які проводяться, всього 20 - 23 операції здійснюються з пересадкою органів померлих пацієнтів медичних закладів. Він зазначив, що такі операції здійснюються у рамках закону.

"Це мізерно мало у порівнянні з європейськими цифрами. У Іспанії трансплантація від померлих донорів виконується у 50-70% випадків від загальної кількості операцій по трансплантації. Про що ми говоримо, якщо у нас вкрай мало донорів крові, коли у Європі це сприймається як належне. Це проблема суспільства, тому що людям не пояснюють", - розповів Руслан Салютін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа "чорних трансплантологів" зупинила пересадки органів в Україні

Він заначив про необхідність кардинальних змін у галузі пересадки органів і створення потужної структури, в обов'язки якої повинен входити контроль над усіма хірургічними операціями.

Нагадаємо, що нещодавно Міністерство охорони здоров'я передало у Верховну Раду законопроект, що дозволяє використовувати органи українців після їх смерті, якщо вони не написали відмови від цього за життя.

 

Зараз ви читаєте новину «В Україні не існує "трупної трансплантології" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути