пʼятниця, 16 жовтня 2009 11:00

У Туркменії британці виявили гігантські запаси газу

У Туркменії британці виявили гігантські запаси газу

Президент британської аудиторської компанії Gaffney, Cline & Associates Пітер Гаффні в четвер, 15 жовтня, в Ашхабаді підтвердив наявність в Туркменії гігантських запасів природного газу. Про це повідомляє туркменський кореспондент РИА Новости з посиланням на Туркменське телебачення.

Експерти компанії, яка проводила аудит газових родовищ Туркменії, оцінюють запаси родовища Південний Іолотань-Осман на південному сході країни до 14 трильйонів кубометрів газу, сказав Гаффні, який взяв участь в Міжнародному інвестиційному форумі в Ашхабаді.

"Це виводить родовище Південний Іолотань-Осман за запасами сировини на четверте місце в світі", - заявив Гаффні.

13 жовтня російська газета "Время новостей" повідомила, що дані про запаси відкритого в 2007 році гігантського родовища газу Південний Іолотань-Осман на південному сході Туркменії могли бути завищені в два-три рази через некомпетентність туркменських експертів.

Помилки в геологорозвідувальних даних, за інформацією газети, стали причиною звільнення міністра нафтогазової промисловості Аннагули Дер"яєва та інших керівників галузі в понеділок, 12 жовтня.

Запаси газу родовища Південний Іолотань-Осман спочатку оцінювалися Туркменією в сім трильйонів кубометрів. Пізніше статус "гігантського" за родовищем закріпила компанія Gaffney, Cline & Associates, яка провела його незалежний аудит. Британці, як пише "Время новостей", оцінили його запаси в 4 -14 трильйонів кубометрів. До відкриття цього родовища всі доведені запаси природного газу в Туркменістані не перевищували семи трильйонів кубометрів.

Джерело газети в нафтогазовій сфері країни повідомило, що завищені дані, отримані туркменською стороною, були підтверджені аудиторами Gaffney, Cline & Associates лише тому, що іноземців не допустили до свердловин, і свої розрахунки їм доводилося робити на основі даних, отриманих туркменськими фахівцями.

Оглядач "Время новостей" Аркадій Дубнов, автор матеріалу про скандал в туркменській нафтогазовій галузі, в статті від 15 жовтня ""Набукко" на боці?" для "Новой газеты - Казахстан" пише, що Ашхабад не збирається спростовувати його статтю про розгін всього керівництва нафтогазового комплексу Туркменії. На думку журналіста, якщо його відомості про фальсифікацію даних про надгігантські запаси газу Туркменії підтвердяться, то це поставить під загрозу будівництво газопроводу Nabucco.

Nabucco повинен стати продовженням газопроводу Баку-Тбілісі-Ерзурум, після чого він піде через Туреччину в балканські країни до Австрії. Газопровід Nabucco - один з наймасштабніших проектів, що реалізовуються Євросоюзом, який допоможе ЄС понизити енергозалежність від Росії

Постачальниками газу для Nabucco можуть стати чотири країни: Азербайджан, Туркменія, Казахстан та Іран. На останню державу накладені міжнародні санкції, а Казахстан велику частину палива продає до Росії й Китаю. У 2009 році повідомлялося, що Туркменія готова поставляти частину палива європейцям через Nabucco, проте, мабуть, що цю обіцянку Ашхабад виконати не зуміє. Ресурсної бази Азербайджану для Nabucco не вистачить.

15 жовтня стало відомо, що Ірак і Туреччина підписали угоду про взаєморозуміння щодо транспортування іракського природного газу через територію Туреччини до Європи. Остання має сприяти наповненню майбутнього газопроводу Nabucco. Конкретні об"єми постачань сторони не обумовлювали, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Туркменії британці виявили гігантські запаси газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути