вівторок, 02 вересня 2008 09:16

У Тбілісі нагадують, що російські війська не залишили місто Поті

У Тбілісі нагадують, що російські війська не залишили місто Поті
У Грузії вчора пройшла загальнонаціональна акція Stop Russia - тисячі людей в Тбілісі та інших містах вишикувалися в живий ланцюг із закликом до ЄС зупинити "російську агресію". Одна з головних вимог грузинської влади - виведення військ з портового міста Поті, пише "Коммерсант"".

Апелюючи до міжнародного співтовариства, грузинська влада особливий акцент робила на перебуванні російських військ в Поті. Не дивлячись на те, що це місто ніяк не входить в "зону безпеки" навколо Абхазії та Південної Осетії, там все ще знаходяться військові РФ. Хоча план Медведєва-Саркозі наказує відведення російських військ на позиції, що вони займали до конфлікту. "У Поті залишається до сотні російських солдатів та БТР. Поки не видно, щоб вони мали намір йти", - заявив глава аналітичного департаменту МВС Грузії Шота Утіашвілі. За його словами, Тбілісі сподівається, що Європа змусить Росію вивести війська, як це передбачено планом Медведєва-Саркозі.

У свою чергу Москва заявила про повне виконання плану "Медведєва-Саркозі" і дорікнула в його недотриманні Грузії. У коментарі із цього приводу департаменту інформації та друку (ДІД) МЗС РФ йдеться, що "наявні дані не дозволяють говорити про виконання грузинською стороною" четвертого пункту плану, що вимагає повернення озброєних сил Грузії в місця їхньої постійної дислокації. Більш того, за словами директора ДІД МЗС РФ Андрія Нестеренко, у Москви є відомості, що Грузія почала переозброєння своєї армії. А глава МЗС Сергій Лавров і зовсім висловився за введення ембарго на постачання до Грузії зброї, "щоб гарантувати регіон від рецидивів насильства". "Спершу було б правильним ввести ембарго на постачання зброї цьому режиму, поки інша влада не перетворить Грузію на нормальну державу. Ми зацікавлені в найтіснішій співпраці з ОБСЄ, з ООН з метою забезпечити міцні гарантії безпеки Південної Осетії та Абхазії, як це передбачено в шести принципах, висунутих президентом Медведєвим і президентом Саркозі 12 серпня в Москві", - заявив пан Лавров.

Питання про виведення російських військ стало одним з ключових на позачерговому саміті Євросоюзу 1 вересня. За підсумками саміту Євросоюз погодився відкласти переговори за новою угодою про партнерство з Росією, поки Москва не виведе війська з грузинської території. У свою чергу постпред Росії при Євросоюзі Володимир Чижов висловив подив з приводу того, що ЄС пов"язує проведення подальших переговорів про укладення нової базової угоди РФ-ЄС з "відведенням військ". "Якщо йдеться про російські війська, то вони вже виведені, а якщо про грузинські, то не дуже зрозуміло, яке це відношення має до переговорів", - відмітив він. За його словами, "це явно надумана ув"язка".

Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «У Тбілісі нагадують, що російські війська не залишили місто Поті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути