субота, 25 жовтня 2008 18:37

У США батьки можуть сісти у в"язницю за прогули дітей

Батьки дитини, яка більше десяти днів була відсутня на заняттях у школі без поважної причини, повинні дати письмове зобов"язання залагодити проблему або з"явитися перед судом з ризиком сплатити стягнення в кілька тисяч доларів або опинитися за ґратами на строк до 30 днів, таке розпорядження зробила влада округу Декаб (штат Джорджия), повідомляє РИА "Новости" з посиланням на телекомпанію CNN.

Відповідно до даних офісу окружного юрисконсульта, в суді через дитячі прогули опинилися вже 300 батьків. Їм було висунуто звинувачення у злочинній халатності щодо освіти нащадків.

За словами генерального юрисконсульта округу Декаб, Роберта Джеймса, більшість підсудних визнали себе винними й отримали умовні покарання. Маються на увазі спеціальні повчальні заняття для батьків, консультації з фахівцями з виховання і візити представників опіки. Ті, хто порушує дотримання умовного режиму, ризикують заплатити значне стягнення або зовсім опинитися в ув"язненні.

"Ми садимо батьків у в"язницю не лише тому, що їхні діти прогулюють, але ще й тому, що, маючи на руках повістку до суду або розпорядження з"явитися на заняття за спецпрограмою, вони їх ігнорують. Ця зневага до законів і стає вирішальним чинником", - пояснив журналістам Джеймс.

Найближчим часом до окружної в"язниці для відбування покарання, призначеного у зв"язку з дитячими прогулами, повинні з"явитися 15 людей.

За його словами, на такі жорсткі заходи щодо родин прогульників владі округу довелося піти через дані офіційної статистики, згідно з якими у 60% людей, які потрапили у в"язниці штату в 2007 році, немає закінченої шкільної освіти. В окрузі картина ще сумніша - школу так і не закінчили 84% ув"язнених.

Тобто, ув"язнюючи батьків, влада округу сподівається на зниження рівня злочинності в майбутньому.

За даними юрисконсульта, програма судового переслідування батьків недбайливих учнів вже дала свої результати.

"Відвідуваність піднялася на 2-3%. Звичайно, це небагато, проте, коли йдеться про кількість школярів, рівну 100 тисячам, - це означає, що в школі постійно присутні на 2-3 тисячі більше учнів, ніж торік", - підкреслив він.

Досвідом округу Декаб вже зацікавилася влада сусідніх місцевостей і, на його думку, з часом вони введуть аналогічні правила для своїх мешканців.

"Звичайно, багато батьків вважають, що ми не повинні втручатися в сімейні справи, але - такий закон. В окрузі Де Каб, штат Джорджия, відвідувати школу належить згідно з законом - і ми добиватимемося його дотримання", - наполягає Джеймс.

Зараз ви читаєте новину «У США батьки можуть сісти у в"язницю за прогули дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути