середа, 26 травня 2010 09:07

У руйнівній повені у Польщі звинуватили бобрів

У руйнівній повені у Польщі звинуватили бобрів

Бобри стали мимовільними винуватцями руйнівних повеней в Польщі, що забрали життя вже 15 осіб, оскільки ці тварини наскрізь прорили життєво важливі греблі, що захищали міста від розливів Вісли, пише у вівторок британська преса з посиланням на міністра внутрішніх справ Польщі Єжи Міллера.

"Злим ворогом споруд, що захищають нас від повеней, стала тварина, що називається бобром. Вони живуть всюди уздовж гребель на Віслі і є причиною великих руйнувань на них", - заявив глава МВС Польщі.

За даними екологів, Польщу населяють близько 50 тис цих гризунів, що ведуть, головним чином, нічний спосіб життя. Бобри перебувають під захистом польської держави, проте місцева влада через повені збільшила мисливські квоти на них, йдеться в повідомленні.

"Бобри риють тунелі в захисних спорудах на річках, ослабляючи їх зсередини. Але не вони одні, так само діють водяні полівки", - заявив журналістам представник пожежної служби Польщі Павло Фратчак.

Проливні дощі в гірських районах на півдні Польщі призвели до підйому води в багатьох річках, включаючи найбільшу річку Польщі - Віслу.

Натиску води не витримали захисні споруди на південному сході країни поблизу міст Сандомир і Плоцк, що вже призвело до повеней у ряді регіонів центральної Польщі.

По всій країні тисячі людей були вимушені залишити домівки, але, за словами Фратчака, багато місцевих жителів відмовилися залишати рідні місця, не дивлячись на загрозу підйому паводкових вод.

Згідно з прогнозами синоптиків, короткочасні дощі і бурі продовжуватимуться в Польщі до середини тижня, хвиля паводків продовжує рухатися з півдня на північ країни по Віслі, Одеру і іншим річкам.

Уряд Польщі пообіцяв виплатити 2 млрд злотих допомоги сім'ям, що втратили свої будинки через повені. Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що збитки від повені можуть досягти 10 млрд злотих.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «У руйнівній повені у Польщі звинуватили бобрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути