пʼятниця, 19 лютого 2021 15:19

"В уламках, які витягли з голови, був свинець" - Богдан Брич пригадав події Євромайдану

"В уламках, які витягли з голови, був свинець" - Богдан Брич пригадав події Євромайдану
Приватний підприємець Богдан Брич був пораненим під час Революції гідності. Фото надане Богданом Бричем.

Приватний підприємець Богдан Брич з Тернополя поїхав до столиці в листопаді 2013 року. Під час Революції гідності входив до складу 4-ї козацької сотні самооборони.

"Коли Янукович не підписав відповідні домовленості з Євросоюзом, вирішив, що потрібно їхати в Київ і також впливати на процес. Головне - не мовчати, бо в протилежному разі повернемось в СРСР. У ніч побиття студентів був на Майдані. Близько 3-ї ночі ми з товаришем поїхали до нього додому трохи відпочити. Уранці вже по телевізору побачив новини про жорстоке побиття молоді. Додому вже не їхав, так і залишився на Майдані. Тоді спілкувався з ченцями Михайлівського собору. Вони розповідали, як тікали люди, стукали у ворота і просилися в середину. Це нагадало середньовічні часи, коли від татарської навали ховалися в церквах", - розповів Богдан Брич.

18 лютого чоловік отримав поранення в голову.

"На мені була військова каска, коли привели до тями, то вже її не знайшов. Не знаю, чи це була справжня куля. Останки, які потім витягли з голови, віддав на експертизу. Там виявили свинець, але чи це була куля, чи великий дріб-картеч - невідомо", - сказав Брич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На щиті ніс чоловіка, у якого було відірване все нижче живота" - спогади очевидців розстрілів на Майдані

Після поранення чоловіка прооперували 24 лютого в Тернополі. Лікарі називають дивом, що він вижив.

"Не маю права бути скептиком і розчаровуватись. Вірю, що Революція гідності ще продовжується. Просто справу треба довести до кінця. На сьогодні нація не відчула себе переможцем. Ті процеси, які відбулися після Майдану, очолили люди, які були недостойні цього. А отже, немає сатисфакції за Небесну сотню, за всіх поранених", - додав Богдан.

Повний текст спогадів учасників Революції гідності читайте у свіжому випуску журналу "Країна" за 18 лютого.

В Україні вшановують пам'ять Героїв Небесної сотні. Під час найжорсткіших протистоянь у лютому 2014 року загинули 98 учасників Революції гідності. Постраждали 622 людини.

Зараз ви читаєте новину «"В уламках, які витягли з голови, був свинець" - Богдан Брич пригадав події Євромайдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути