понеділок, 24 січня 2011 15:23

У Мексиці знайшли давні наконечники мислівців на мамонтів (ФОТО)

Мексиканські археологи виявили три наконечника, що належать до культури Кловіс і пов'язані з "маленькими мамонтами" - гомфотеріямі.

Це перше виявлене на території Північної Америки свідчення на користь того, що ці вимерлі тварини були знайомі з людськими видами.

Артефакти знайдені на півночі штату Сонора в Ель-Фін-дель-Мундо. Їх вік оцінюють щонайменше в 12 тисяч років. Між тим, вважалося, що в цій області Америки гомфотеріі зникли 30 тисяч років тому і з людьми не зустрічалися.

Співробітники Національного інституту антропології та історії Мексики повідомляють, що знахідку зробили у тому ж археологічному контексті, де в 2008 році вже виявили кістки гомфотеріїв і кам'яні знаряддя праці. Наконечники перебували кількома сантиметрами нижче останків тварини.

Носії культури Кловіс відомі перш за все як мисливці на мамонтів - представників одного з трьох видів хоботних, що мешкали в Америці. Два інших - мастодонт і гомфотерій. Свідчення полювання на останніх вдавалося знайти тільки в Південній Америці, а найбільш південні наконечники культури Кловіс перебувають в Коста-Ріці.

Основний корпус артефактів культури Кловіс виявлений на території США.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «У Мексиці знайшли давні наконечники мислівців на мамонтів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути