пʼятниця, 30 травня 2008 18:25

У Лондоні виставили 13 картин Адольфа Гітлера

Виставка акварелей німецького фюрера Адольфа Гітлера, на якій експонуватимуться 13 робіт нацистського лідера, відкрилась сьогодні в Лондоні, в галереї White Cube. Експозиція називається "Якби Гітлер був хіпаком, які б ми всі були щасливі". Організатори виставки трохи підмалювали "безсмертні шедеври".

"Ніяк не можна запідозрити, ніби вони підносять ці роботи на якійсь там п"єдестал. Це дуже погані акварелі - просто жалюгідні - а Джейк і Дайнос тепер їх анігілювали (домальовували). Ми купували роботи анонімно, оскільки зовсім не хотіли підвищити попит на твори Гітлера", - розповідає Тім Марлоу, директор White Cube з виставкової діяльності.

Він запевняє, що проект братів Чепменов - це не спроба звеличити творчість Гітлера.

Рішення про організацію виставки спало на думку двом представникам школи так званих "молодих британських художників" Джейку і Дайносу Чепменам, пише The Times.

Творіння Гітлера в їх первинній формі "такі прісні і милостиві", що за ними ніяк не можна здогадатись про жахливий внутрішній світ автора, відзначили брати Чепмени. Вони спробували скористатися цими роботами для дослідження однієї зі своїх улюблених тем - уваги до психології художника у відриві від його творчості як такої.

Епатажні живописці, що колись прославилися завдяки своїм манекенам дітей з геніталіями замість облич, а також виставкою кошмарних діорам під назвою "Пекло", виконаних в стилі Ієроніма Босха, впродовж декількох років анонімно купували у колекціонерів робіт Гітлера, повідомляє Inopressa.ru.

Акварелі фюрера є серією нудно-ретельних пейзажів, а також декілька етюдів малого формату. Брати Чепмени домалювали їх, точніше, як висловлюється адміністрація галереї, "анігілювали", намалювавши на задньому плані кожного малюнка веселки, психоделічні небеса, сердечка, що літають, і смайлики. Цикл робіт тепер виставлений на продаж за 685 тисяч фунтів.

Брати заявили, що не здивуються, якщо їх твори будуть зустрінуті з обуренням, але не погодилися з твердженнями, що їх творіння ображають почуття людей або є спробою нажитися на сумній популярності Гітлера.

Джейк, молодший з братів, сказав: "Коли люди тлумачать витвори мистецтва, неодмінно шукають в роботі ознаки, які вказують на якусь психологічну травму або відкривають глибини душі художника, замість того щоб спробувати з"ясувати, як влаштований сам твір, яким чином він виконує свою функцію".

"Коли дивишся на картини Гітлера, намагаєшся визначити, чи був їх автор хворим або божевільним, або він свідомо таким був, оскільки згодом перебив сім мільйонів людей. Але самі по собі ці роботи не містять нічого образливого для почуттів".

"Посередність і прісність Гітлера як художника свідчать, що для організації геноциду не обов"язково бути генієм або психопатом, і в цьому сенсі його картини мають певну цінність як пам"ятники історії", - заявив виконавчий директор центру Holocaust в Ньюарке Джеймс Сміт.

Мало хто знає, що до початку своєї політичної кар"єри Гітлер пробував себе у якості художника і навіть намагався поступити у віденську Академію мистецтв. У період з 1910 по 1913 рік майбутній фюрер, за його власними спогадами, написав понад тисячу картин.

Спочатку вони йшли за жалюгідні копійки (Гітлер торгував ними на вулиці і в пивних), але після приходу до влади автора в 1930-і роки вартість картин різко зросла. В наші дні брати Чепмени витратили на роботи фюрера 115 тисяч фунтів або 230 тисяч доларів, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Лондоні виставили 13 картин Адольфа Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути