середа, 11 вересня 2013 21:17

У лісі на Донеччині під прикриттям депутата від ПР нахабно будують "копанку"
26

Жителі селища Давидівка ( Шахтарський район , Донецької області) вважають , що місцева влада "кришує" нелегальну шахту, яка будується в лісі. Через нелегальні розробки, як упевнені місцеві, почали тріскатися будинки на найближчій до будівництва вулиці Єсеніна, а з колодязів зникає вода .

- Почалося це в червні. До нас приїхали якісь "братки" і вирубали гай, - розповіла кореспонденту Gazeta.ua жителька вулиці Оксана. - Знищили 15 столітніх дубів, які на початку минулого століття посадили наші предки. Оголосили наші ліс і річку приватною територією .

Місцеві жителі охоче показують будівництво, але близько підходити бояться . Вони впевнені, що власники нелегального бізнесу здатні на будь-який злочин. Тому в окупований лісок йду одна. У кущах помічаю захований будівельниками транспорт. Територія більше 500 кв. метрів обнесена парканом. Чути, як працює компресор, стукають молотки. Робітники, що йдуть на зміну, не ховаються. Кажут, що "дірки", які вони будують, "узаконені". Але визнають, що ніхто з них не оформлений на роботу офіційно.

Через паркан можна розгледіти двоповерхові побутівки і дві естакади для конвеєрів, за допомогою яких піднімають породу. До будівництва підведені комунікації . Навколо паркану там і сям гори породи, якою засипають ліс.

- Вони вже проклали 2 шурфи, наближаються до глибини сто метрів , - каже житель одного з найближчих до будівництва дворів Володимир . - Поряд тут у нас є шахта . Колись називалася " Чапаєва" - чудова була шахта, із золотим запасом вугілля. Її приватизували, звільнили тисячу працівників, а зараз на її пластах працюють нелегально, причому виймають вугілля з "ціликів" (у радянський час це не дозволялося, щоб уникнути обвалень ) .

Жителі пов'язують незаконний об'єкт з шахтоуправлінням " Благовіщенське " (це і є колишня шахта імені Чапаєва ). Вважають, що власник нелегальної "дірки" і шахти - одна і та ж особа. На початку липня його нібито оштрафували на 50 тисяч гривень, а Шахтарська міліція навіть почала розслідування.

Коли на місце події прибула опергрупа, згадують місцеві жителі, опитані працівники не стали приховувати, що риють дірки на замовлення "Благовіщенського".

- Робітники, нітрохи не бентежачись, продовжували робити своє, - розповідає присутня на місці подій кореспондент регіональної газети Валентина Постнова. - На очах міліціонерів вони зідзвонювалися з керівництвом і отримували вказівки: не звертати ні на кого уваги, ніяких протоколів не підписувати, мовчати, як партизани. Робочих можна зрозуміти: роботи в цьому районі знайти неможливо, люди бідують. Що стосується " Благовіщенського " - звідти масово звільнили робочих через те, що немає збуту вугілля. Тому я здивувалася. Задалася питанням: навіщо їм розробляти ще й незаконну дірку, якщо вугілля неможливо реалізувати? Місцеві жителі підказали: це офіційно невигідно працювати - податки платити, забезпечувати охорону праці, енергоносії оплачувати. Зате вигідно працювати не за законами, а за поняттями. Так що це по суті відхід у тінь.

Ніяких дозвільних документів на роботу в лісі у керівників " Благовіщенського " на той момент не виявилося. Але, незважаючи на так зване розслідування, будівництво " копанки" продовжилося в тому ж самому темпі .

Жителі Давидівки досі бурхливо обговорюють збори, які наприкінці липня провели в їхньому селищі представники шахти разом з депутатом Шахтарської міської ради, членом Партії регіонів Валентиною Таран. Вони переконували людей, що до осушення колодязів та тріщин на будинках це будівництво не має відношення. Вмовляли змиритися і не протестувати.

- Приїхали " бритоголові" на крутих джипах, депутат-регіоналка, ще прихопили лісничого і якогось еколога - і давай нас за цю копанку агітувати! Обіцяли компенсацію у вигляді водопроводу, але обіцянки не виконали, - каже Володимир. - Ми до депутата: "Ви з народом чи з бандюками?"  А вона нахабно у відповідь: " Приїхали вам роти позакривати". Запевняли, що копанка нашкодити не може, що пласт йде не під селище, а повз. І лісничий сказав, що все чудово - нам посадять нові дерева. Селище валиться, є будинки, які через видобуток навпіл розкололися. Природа спотворюється. Пишемо скарги всюди, але ніхто цих "копачів" зупинити не може - ні прокуратура, ні міліція, ні влада .

Чоловік показує два сухих колодязя, які кілька років тому викопав у себе в городі і поруч з будинком.

- У колодязях завжди була вода - бо річка поруч. Але як тільки вони почали рити, вода зникла, 2 місяці сухо. Збираємо дощову, купуємо. Купити коштує 250 гривень за п'ять кубів - це для нас шалені гроші, в селищі половина народу - пенсіонери.

Володимир просить його прізвище не називати, бо переконаний, що це небезпечно для його життя.

- Копанок зараз в Шахтарському районі майже не залишилося, - на умовах анонімності розповів Gazeta.ua житель Шахтарська, який раніше керував нелегальною шахтою. - Не тому, що вугілля вибрали. Вугілля є, причому - у легкій доступності. Але видобувати стало невигідно. І власникам копанок, і роботягам. Раніше роботяга міг на копанці по 3 тисячі на тиждень заробити. Ми за кожну тонну людям давали 120 грн. А продавали цю тонну по 500 - 800. А зараз якщо де ще копанка залишилася, роботяга більше 4 тисячі на місяць на ній не напрацює. Все вугілля з копанок в Донецькій області тепер купує одна донецька компанія. Всі знають, що за компанія і кому належить. У неї монополія, і встановили ціну на закупівлю вугілля - 300 грн за тонну. Всього-навсього. Може "Благовіщенське" по ціні домовилося? Може, у них якийсь свій збут? По такій ціні, яку дає за вугілля донецька компанія, копанки себе окупити не можуть. Тим більше, що чиновники і міліція не погоджуються за "дах" брати менше, ніж звикли.

Зараз ви читаєте новину «У лісі на Донеччині під прикриттям депутата від ПР нахабно будують "копанку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути