вівторок, 13 травня 2008 13:09

У Києві відкриють музей УНР

У Києві відкриють музей УНР

Незабаром в Україні постане музей Української Народної Республіки.

Його організатори, а це передусім Інститут національної пам"яті, планують, що заклад цей буде не лише гідним вшануванням діяльності УНР, а у перспективі може стати музеєм української державності.

Планується, що Музей Української Народної Республіки розміститься в кількох залах Будинку вчителя, де раніше перебувала Центральна Рада (законодавчий орган УНР). Експозиція міститиметься в кімнаті площею близько 100 кв. м і там вже активно проводиться ремонт.

Попри те, що основну роль у створенні музею бере Інститут національної пам"яті, до роботи над ним долучилися й інші – підприємці, громадські, наукові та державні організації.

Колишній президент Української Народної Республіки у вигнанні, Микола Плав"юк передав для новоствореного музею унікальні реліквії доби Української Народної Республіки, серед яких зокрема – оригінальні фото керівництва уряду УНР, державні нагороди Української Республіки, дипломатична переписка, книги з автографами діячів УНР.

Чимало пам"яток тої доби зберігається зараз в архіві бібліотеки імені Ольжича.

Це передусім IV Універсал – той документ, який проголосив і ствердив нашу державну незалежність в добу УНР. Також група військових фотографій – генерали, полковники – ті, які воювали і боронили державу. Є унікальна фотографія голови Директорії УНР Симона Петлюри.

Організатори зібрання українських історичних цінностей дбають не лише про змістовне наповнення музею, але й про форму подачі матеріалів у ньому. Задля кращої репрезентації української минувшини науковці планують використати найсучасніші підходи у творенні музеїв.

Незважаючи на назву – Музей Української Народної Республіки – його творці планують, що експозиція цього науково-просвітницького закладу не буде обмежуватися лише періодом УНР, а охоплюватиме трохи ширший історичний період.

Попри те, що вже є чимало матеріалів для формування експозиції музею, організатори сподіваються, що з початком його роботи їх кількість значно зросте. Адже багато експонатів може надійти від звичайних людей, коли вони дізнаються про існування такого музею. Крім цього, чекають свого повернення в Україну чимало матеріалів, які все ще залишаються за кордоном, зокрема в архівах української діаспори.

Творці зібрання історичних пам"яток кажуть, що найпізніше відкриття музею УНР відбудеться 22 січня наступного року – на 90-річний ювілей з часу проголошення Акту Злуки. Проте, не виключають, що це може статися й цього року – на День незалежності України, повідомляє BBC

Зараз ви читаєте новину «У Києві відкриють музей УНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути