Ексклюзиви
субота, 26 листопада 2011 19:08

В Івано-Франківську громадськість пообіцяла не забути замордованих голодом українців
9

Фото: Фото: Ксенія Ліщинська

В Івано-Франківську вшанували пам'ять жертв голодоморів. На Вічевому майдані відбулося віче-реквієм, у якому взяли участь голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, представники міської та обласної влади, духовенство та громадськість.

Близько тисячі запалених свічок тримали в руках люди і молилися за загиблих під час голодоморів.

Секретар Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків подякував усім, хто прийшов вшанувати пам'ять наших предків і наголосив, що українці докладуть максимум зусиль, аби світова громадськість визнала Голодомор 32-33 років геноцидом українського народу.

ФОТОРЕПОРТАЖ: У Черкасах згадали Голодомор: Влада "примазалась" до простого люду

"Прохолодний вечір, ми тримаємо в руках свічки... І здавалося б, свічки мали б зігрівати нам руки. Але ці свічки обпікають наші руки, наші серця. Вони обпікають наш розум страшною, гіркою правдою", - підкреслив заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький.

За його словами, цю гірку правду не можна замовчувати, про неї треба говорити усім наступним поколінням.

"Не проходить біль величезних втрат України. Ці скорботні події вшановують нині чимало держав світу. Голодомор 32-33 років – це надзвичайно болюча точка українського народу. Уже понад 40 держав світу визнали його геноцидом українського народу. Події цих років покладають на нас, нині сущих, величезний обов'язок – пам'ятати, передавати з покоління в покоління і не допустити їх повторення", - зазначив заступник голови облради Остап Дзеса.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Янукович вшанував жертв голодоморів з трьома своїми попередниками

"Ми бачимо нині величезне прагнення українських ненависників звести ті трагічні події до рівня звичайних неврожайних років і, як наслідок, неминучих людських втрат. Чому це робиться? Кровопивці українства всіх мастей добре зрозуміли, що жодні тортури, виселення, переселення, навіть голодомор українця не зламають. І вони пішли іншим шляхом. Вони вирішили забрати в нас мову, культуру, релігію, наших героїв, а також – нашу пам'ять. Проте, панове, не вийде! Українці пам'ятають і пам'ятатимуть мільйони своїх замордованих голодом співвітчизників", - підсумував він.

По завершенню заходу скорботною ходою івано-франківці пройшли до Меморіального скверу, де представники традиційних українських церков відправили панахиду за жертвами голодоморів.

Зараз ви читаєте новину «В Івано-Франківську громадськість пообіцяла не забути замордованих голодом українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути