Ексклюзиви
пʼятниця, 09 серпня 2024 17:20

Спецтема: Війна Росії проти України

В ISW назвали чотири сценарії реагування РФ на події в Курській області

В ISW назвали чотири сценарії реагування РФ на події в Курській області
В ISW назвали чотири сценарії реагування РФ на події в Курській області. Фото: колаж Главред

Ймовірно, російське військове командування має низку ймовірних курсів дій (COA), щоб відповісти на українську операцію в Курській області.

Однак наразі військові аналітики не готові оцінити, який із цих можливих сценаріїв є найбільш вірогідним. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики не виключають, що російське командування може задіяти не лише на один варіант для відповіді прорив держкордону.

"На ухвалення рішення російським військовим командуванням впливатиме його уявлення про чисельність і можливості українських сил у цьому районі, щодо яких ISW не робить жодної оцінки", - зауважують в Інституті.

Чотири сценарії реагування РФ

COA 1: Російське військове командування може вирішити використати наявних солдатів строкової служби, прикордонників , ФСБ, Росгвардію та інші нерегулярні сили, розгорнуті в районі міжнародного кордону, аби відтіснити ЗСУ та захиститися від їхньої операції в Курській області.

COA 2: Російське військове командування може вирішити використати наявне Північне угруповання військ, що розгорнуте вздовж російсько-українського кордону, аби відповісти на український наступ у Курській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ просить Вашингтон дозволити використовувати ATACMS для утримання територій в Курській області

COA 3: Російське військове командування може передислокувати до регіону оперативні резерви, накопичені для запланованих наступальних зусиль на літо 2024-го, або ж відносно краще забезпечені та боєздатніші фронтові підрозділи з інших місць на цей театрі дій.

COA 4: Російське військове командування може прагнути зберегти сили, які зараз є в Курській області, але могло б передислокувати значну кількість авіації та ударних підрозділів до цього району, намагаючись покращити здатність Росії повернути територію.

"Відсутність узгодженої російської відповіді на українське вторгнення до Курської області та повідомлена швидкість їхнього просування вказують на те, що ЗСУ змогли досягти оперативної несподіванки вздовж кордону з Росією", - наголошують в ISW.

Аналітики зауважують, що офіційна Україна поки не прокоментувала поточну операцію в Курській області. Своєю чергою, і офіційні особи США зазначили, що операція на території РФ не є порушенням обмежень Вашингтона на здатність України завдавати ударів по військових цілях у прикордонних районах країни-агресорки.

Українські війська увійшли у Курську область РФ і закріпилися у прикордонній зоні. Російський диктатор Володимир Путін заявив про "масштабну провокацію".

У ніч проти 9 серпня у Курській області прогриміли потужні вибухи. Поблизу села Октябрське Рильського району було знищено на марші колону бронетехніки РФ.

Зараз ви читаєте новину «В ISW назвали чотири сценарії реагування РФ на події в Курській області». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути