понеділок, 16 березня 2009 12:27

В Іспанії демонтують останній пам"ятник генералові Франко

В Іспанії демонтують останній пам"ятник генералові Франко
Єдиний пам"ятник, що залишився в Іспанії, колишньому правителеві країни Франсіско Франко буде демонтовано протягом 15 днів. Бронзова статуя генерала, встановлена на одній з вулиць північно-африканського анклаву Меліла, буде відправлена на склад. Пізніше її планується помістити у військовий музей.

Рішення влади Меліли ґрунтується на прийнятому в 2007 році "Законі про історичну пам"ять", який зобов"язує регіональну владу ліквідувати всі пам"ятники колишньому диктаторові і його сподвижникам, меморіальні дошки, а також перейменувати названі їх іменами вулиці і площі. Останній пам"ятник Франко, встановлений в європейській частині Іспанії, був демонтований в місті Сантандер в 2008 році.

Раніше уряд Меліли відмовлявся прибрати пам"ятник, посилаючись на те, що він був встановлений на згадку про військові перемоги Франко в ході війни на півночі Африки задовго до того, як в 1939 році він став главою країни. Бронзова статуя з"явилася на одній з вулиць міста після смерті диктатора в 1975 році.

Видання відзначає, що не дивлячись на прийнятий закон, в Іспанії все ще залишається велика кількість вулиць та інших об"єктів, назви яких пов"язані з іменами лідерів диктатури, і насамперед з ім"ям Франко.

Віце-президент Фонду імені Франсіско Франко Фелікс Моралес заявив журналістам, що його організація бореться за відновлення демонтованої в 2005 році статуї в Мадриді, де диктатор був зображений на коні. Раніше Верховний суд визнав, що пам"ятник був ліквідований з порушенням законної процедури, проте вважає, що він не повинен бути відновлений.

Одна з найбільш гострих проблем, які стоять перед урядом Іспанії при реалізації прийнятого закону, - це вирішення долі мавзолею Франко, побудованого в Долині полеглих. По одному з проектів, його перетворять на музей, згідно інших планів - в освітній центр, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «В Іспанії демонтують останній пам"ятник генералові Франко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути