неділя, 24 березня 2013 12:44

В інтерв'ю Forbes Березовський заявив, що втратив "сенс життя"

В інтерв'ю Forbes Березовський заявив, що втратив "сенс життя"
Фото: Reuters

В інтерв'ю напередодні своєї смерті Березовський заявив, що втратив "сенс життя"

Борис Березовський в інтерв'ю оглядачеві журналу Forbes Іллі Жегулеву ввечері 22 березня, за кілька годин до своєї смерті, заявив, що втратив "сенс життя". Текст бесіди опублікований напередодні пізно ввечері в електронній російськомовній версії видання.

За словами журналіста, інтерв'ю не повинно було бути опубліковано - відповідно обіцянку він дав Березовському. Однак після його смерті все ж було прийнято рішення про публікацію.

Як розповідає Жегульов, бесіда відбулася в ресторані при готелі Four Seasons.

Зокрема, Березовський заявив, що більше нічого так не хоче, як повернутися в Росію. "Коли навіть завели кримінальну справу, я хотів повернутися в Росію. Навіть коли завели кримінальну справу! Тільки за порадою (правозахисника, вдови академіка Андрія Сахарова) Олени Боннер залишився. Головне, що я недооцінив, - що мені настільки дорога Росія, що я не можу бути емігрантом ", - сказав він.

"Я змінив багато свої оцінки. В тому числі самого себе. Це стосується того, що є таке Росія і що є Захід. Я абсолютно ідеалістично представляв можливість побудови демократичної Росії. І ідеалістично уявляв, що таке демократія в центрі Європи. Недооцінена інертність Росії та сильно переоцінив Захід. І це відбувалося поступово. Поміняв своє уявлення про шляхи Росії ... Я не повинен був виїжджати з Росії ... " - Додав Березовський.

У відповідь на твердження, що якби він залишився в Росії, то перебував би у в'язниці, Березовський сказав: "Зараз, озираючись на те, як я прожив ці роки в Лондоні ...". На його думку, екс-глава НК "ЮКОС", заарештований у 2003р. і нині відбуває ув'язнення по черговому вироком, "зберіг себе". "У мене немає зараз відповіді на це питання ... Ходорковський ... зберіг себе", - додав він після паузи.

"Це не означає, що я втратив себе. Але я пережив набагато більше переоцінок, розчарувань. Ходорковський все-таки менше. Я. .. втратив сенс", - наводить оглядач видання слова Березовського. "Життя?" - Задав уточнююче запитання Жегульов. "Це не означає, що я втратив себе. Але я пережив набагато більше переоцінок, розчарувань. Ходорковський все-таки менше. Я. .. втратив сенс", - відповів Березовський.

"А що ж робити?" - Запитав журналіст. "Я не знаю, що мені робити. Мені 67 років. І я не знаю, що мені далі робити", - відповів бізнесмен.

"Березовський довго-довго дивиться мені в очі. Після цього колись самий могутній бізнесмен і політик Росії каже, що хоче повернутися в науку і був би щасливий в Росії зайнятися нею, адже колись він носив звання дійсного члена Російської академії наук. Однак коли я запропонував детально поговорити про науку, Березовський явно не горів бажанням спілкуватися на цю тему. Схоже, він сам не вірив ні в повернення на батьківщину, ні в науку. Намагаючись підбадьорити, обіцяю, що наступного разу зустрінуся з ним у Москві .. . в Академії наук. На що Березовський похмуро усміхається: - Гарне уточнення ", - так завершується опублікований текст бесіди.

Зараз ви читаєте новину «В інтерв'ю Forbes Березовський заявив, що втратив "сенс життя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути