пʼятниця, 21 вересня 2012 11:28

У Гарварді роздали "шнобелівки"

У Гарварді роздали "шнобелівки"
Фото: guardian.co.uk

Два японських винахідника, які створили апарат для переривання мови знахабнілого оратора, отримали Шнобелівську премію з акустики. Церемонія вручення Шнобелівської премії (Ig Nobel Prize), що присуджується за наукові досягнення, "які спочатку викликають сміх, а потім змушують задуматися", відбулася в ніч на 21 вересня в Сандерс-театрі Гарвардського університету.

Зазвичай "Шнобелівку" вручають у всіх нобелівських номінаціях - фізиці, хімії, медицині, літературі, економіці та боротьбі за мир. Премії також присуджуються в таких областях, як біологія, інженерна справа і менеджмент. Крім того, для оригінальних і гідних досліджень часто створюється спеціальна тематична номінація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мер Вільнюса став лауреатом Шнобелівської премії

Учасники та автори експериментів 2012 вимірювали довжину пальців і ширину облич, засовували ендоскопи у носи, водили овець по лабіринтах, видобували уран за допомогою кока-коли, випадково і навмисно ковтали різні предмети, захищалися від ультрафіолету за допомогою бороди і навіть запускали у космос гумове курча.

"Шнобелівка" в області акустики дісталася японським ученим Казутаке Куріхара і Кодзі Цукада, які сконструювали прилад, що повторює мову людини з відставанням у кілька сотень мілісекунд. Створюваний ефект відлуння, на думку винахідників, буде сильно дратувати оратора, змушуючи його говорити повільніше або швидше закінчувати свій виступ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японцям вручили премію за сигналізацію з хрону

"Ця технологія може бути також використана, щоб дозволити ораторам на зустрічі говорити однаково по черзі, якщо один з учасників продовжує говорити, позбавляючи інших можливості внести свій внесок в обговорення", - сказав Куріхара.

Серед інших лауреатів "Шнобелівської" премії виявилися голландські дослідники, які отримали премію з психології за відповідь на питання, чому Ейфелева вежа здається меншою, якщо, дивлячись на неї, схилити голову вліво. Чотири нейрофізики із США отримали премію в своїй області за створення устаткування, що фіксує активність головного мозку мертвої риби, а британсько-американська команда вчених удостоїлася "Шнобелівку" з фізики за пояснення причин і траєкторій руху хвоста поні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Альтернативну Нобелівську премію дали за безпечні пологи і освоєння сонячної енергії

Шнобелівська премія з літератури дісталася співробітникам Рахункової палати США за складання "Звіту про звіти".

Нагороди "шнобелівським" лауреатам зазвичай урочисто вручають їх "колеги" - володарі Нобелівських премій. За даними організатора премії, журналу Annals of Improbable Research, цього року учасниками церемонії стали, зокрема, лауреат "нобелівки" з фізики 2005 Рой Глаубер, лауреат премії з економіки 2007 Ерік Маскін і лауреат премії з фізіології і медицини 2009 року Джек Шостак.

Зараз ви читаєте новину «У Гарварді роздали "шнобелівки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути