понеділок, 06 липня 2020 09:40

У день Горпини Купальниці не можна сумувати та стригти волосся

У день Горпини Купальниці не можна сумувати та стригти волосся
З дня Горпини Купальниці у наших пращурів починався купальний сезон. Фото: Ольга Стенько

6 липня відзначають свято Горпини Купальниці, яку вважають покровителькою Купальської ночі. За народнини повір'ями, у цей день рослини мають найбільшу цілющу силу.

Церква в цей день проводить служби на честь пам'яті святої мучениці Агрипини (Аграфени) Римської. З дитинства вихована в християнській вірі, за імператора Валеріана була притягнута до суду, її змушували зріктися своєї віри. Агрипина не зреклася, за що сильно побили палицями та закували в ланцюги. В нагороду за стійкість Бог послав їй позбавлення: ангел звільнив дівчину з оков, але вона невдовзі померла від перенесених тортур. Місце поховання Агрипини вважається святим, та таким, що дарує прочанам зцілення.

Слов'яни вірили, що напередодні дня Івана, Горпина (так прозвали Агрипину в народі) Купальниця їде на возі, повному трав і прикрашеному вінками, на зустріч з Іваном Купалою. Ця ніч була наповнена любов'ю і щастям, відбувалося безліч обрядів на зустріч судженого і міцні сімейні узи. З цього свята відкривався купальний сезон, бо люди вірили, що вода в цей день володіє цілющою силою від сонця. Не піти на "купальну поляну" було поганим тоном для селян.

Ще наші пращури вірили, що в цей день треба збирати цілющі трави. Вважається, що рослини цього дня набирають найбільшу лікувальну силу, а ліки з них будуть максимально ефективними.

Цього дня не можна сумувати - день Аграфени Купальниці потрібно подолати весь негатив в голові і радіти життю. Не варто аналізувати свої сни - приділіть більше уваги реальному життю. Не витрачайте сьогодні сили на суперечки та сварки. Не можна давати гроші в борг, інакше найближчим часом можна скотитися в фінансову прірву.

Не стрижіть волосся - інакше буде поганий урожай. Не надягайте чорні головні убори - це може призвести до трагедії в сім'ї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народний синоптик дав прогноз погоди на липень

На Горпину Купальницю, 6 липня, проводили цікавий обряд. Увечері дівчата збиралися з подругами та товкли в ступі ячмінь, з якого потім зварять кашу. Вважається, що страва корисна для жіночого здоров'я. В цей день також слід добре попаритися в лазні, щоб залишатися здоровим протягом року.

На порозі будинку розкладали кропиву, чортополох і звіробій. За повір'ям, ці трави відлякують нечисту силу.

Для свята Горпини Купальниці в народі є також свої прикмети. Дощовий день - до неврожаю. Якщо соловей не співає – пора ячмінь збирати. В лазні попаритися – здоров'я знайти. Велика роса на Івана – буде врожай огірків та горіхів. Дощ у цей день обіцяє ще п'ять днів сирої погоди.

Якщо сьогодні посадити ріпу – буде багатий урожай, щедро насичений вітамінами.

За повір'ями, народжений 6 липня щасливий і здатний ділитися своїм везінням з близькими людьми.

6 липня намагайтеся не кидатися з однієї крайності в іншу. Визначтеся зі своїми бажаннями. Зроблений у цей день вибір змінить ваше життя. Не поспішайте. Такий прогноз на день зробила астролог Олена Максимова.

Зараз ви читаєте новину «У день Горпини Купальниці не можна сумувати та стригти волосся». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути