Ексклюзиви
пʼятниця, 15 лютого 2008 08:50

У Чаді введено надзвичайний стан

Президент Республіки Чад Ідріс Дебі оголосив у четвер про введення надзвичайного стану в країні, охопленій безладами.

Згідно з заявою президента, що транслюється місцевими радіо і телекомпаніями, надзвичайний стан у країні буде введено на 15 діб, починаючи з цієї п"ятниці.

Дебі назвав такий захід "терміновим і важливим для підтримки порядку, забезпечення стабільності і функціонування країни".

Введення надзвичайного стану означає посилення контролю за пересуваннями громадян і транспортних засобів, введення заборони зборів, цензури в ЗМІ і комендантської години, яка діятиме з півночі до 06.00 ранку.

У четвер міністерство оборони Франції оголосило про відправку до Чаду для підрозділів урядової армії, які піддалися цього місяця нападам з боку бойовиків, військового спорядження і боєприпасів.

Постанова Ради Безпеки ООН, що осудила дії повстанців у Республіці Чад, була прийнята минулого тижня, після того як постійний представник Чаду при ООН Махамат Адум надіслав Раді Безпеки листа з проханням до міжнародного співтовариства допомогти властям Чаду в протистоянні з бойовиками, які, як говориться в посланні, намагаються "силою усунути від влади законно обраний уряд".

Також Радбез призвав країни - члени ООН "надати запитану урядом Чаду допомогу відповідно до Статуту Організації Об"єднаних Націй".

При цьому представники генерального штабу збройних сил Франції спростували заяву ватажка чадських повстанців генерала Махамата Нурі про те, що французька авіація завдає бомбових ударів по позиціях бойовиків в Нджамене, пише РІА.

Бої в столиці Чад Нджамене почалися 2 лютого, коли повстанці, що вимагають повалення президента країни Ідрісса Дебі, прорвалися в місто і обложили президентський палац.

Чад - колишня французька колонія в центральній Африці, що добилася незалежності в 1960 році. З 2005 року чадські повстанці здійснюють спорадичні вилазки.

У квітні 2006 року повстанці з "Об"єднаного фронту за зміни", охочі сформувати тимчасовий уряд і провести "дійсно демократичні" вибори, штурмували столицю, але їх атаки були відбиті.

Власті Чаду стверджують, що повстанців підтримує і забезпечує зброєю суданський уряд, проте власті Судану неодноразово спростовували подібні звинувачення, повідомляє "Обозреватель".
Зараз ви читаєте новину «У Чаді введено надзвичайний стан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути