Ексклюзиви
середа, 14 травня 2008 19:14

В Андах зникають льодовики

Зникнення льодовика Броггі в перуанській Білій Кордильєрі викликане глобальним потеплінням, заявив директор департаменту гляціології Національного інституту природних ресурсів Перу Марко Сапата.

Згідно з інформацією урядового агентства Андіна, льодовик Броггі, цілком ймовірно, перестав існувати в 2005 році. За десять років до цього його площа перевищувала 1,8 квадратних кілометра.

Льодовик Броггі перебував на схід від міста Юнгай, над ущелиною з озером Льянгануко, у провінції Уарас, приблизно в 400 км на північний захід від Ліми.

Льодовик Пасторурі теж швидко "відступає" і більше не вважається горою з вічними льодами. Втративши 700 квадратних кілометрів льодів, він тепер вкритий тонким льодовим шаром. Процес танення триває, це стало причиною появи нових озер, сказав директор департаменту гляціології Національного інституту природних ресурсів Перу Марко Сапата.

Марко Сапата повідомив, що нинішня площа Білої Кордильєри, вкритого льодами гірського пасма, що перерізує центральну частину Перу, 535 квадратних кілометрів. У порівнянні з 1970 роком площа зменшилася на 25 відсотків. З 1948-го по 1977 рік середній щорічний "відступ" льодових фронтів Кордильєри становив 7-8 метрів. З 1977 року до сьогоднішнього дня скорочення льодової поверхні - близько 20 метрів. Він нагадав, що в питанні про льодовики не існує способу або технічних засобів їхнього відновлення.

Як вказується в опублікованій минулого тижня доповіді Андського співтовариства націй, спільні втрати країн, що входять до співтовариства, через глобальне потепління складуть до 2025 року 30 мільярдів доларів, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «В Андах зникають льодовики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути