Ексклюзиви
вівторок, 01 січня 2019 20:23

У 2014 році Україна вийшла з коми - Казарін

У 2014 році Україна вийшла з коми - Казарін
Павло Казарін: перші 23 роки ми мали видозмінену УРСР з приватною власністю. Були у полі впливу Росії. Фото: Тарас ПОДОЛЯН

Ми почали більше усвідомлювати себе українцями.

Говорить в інтерв'ю журналу "Країна" публіцист і телеведучий Павло Казарін.

"Бенедикт Андерсон (1936-2015 рр; американський політолог, історик. - Gazeta.ua). писав, що будь-яка нація - це уявна спільнота. У цьому сенсі ми за останні роки якісно почали себе уявляти. Зараз домовляємося про самих себе, свої критерії добра та зла, історію. Ми наче прокинулись від удару дефібрилятора та вийшли з коми. Починаємо рахувати свої кінцівки та проводити ревізію організму.

Справжня незалежність України почалася з 2014-го. У 1991 році вона звалилась у підставлені ручки. Україна не перемогла у національно-визвольній війні. Не було, як у Польщі, 10 років воєнного стану та боротьби "Солідарності" з режимом Войцеха Ярузельського (у 1969-1990 роках - міністр оборони, прем'єр міністр Польської народної республіки, голова Держради, перший президент посткомуністичної Польщі. - Gazeta.ua)", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Монополія "русского мира" на цінності закінчилась, коли Україна з'явились на карті - Казарін

Ну думку Павла Казаріна, люди, які голосували у 1991-му році, ділилися на три групи.

"Перші прагнули незалежності та умовної Європи. Голосували за самостійність та В'ячеслава Чорновола. Другі не хотіли ні того, ні іншого й голосували відповідно. А треті хотіли незалежності як права не годувати республіки Центральної Азії, голосували за Леоніда Кравчука. Так український Вацлав Гавел - Чорновіл - переміг тільки у трьох західних областях. В інших - номенклатурний Кравчук.

Перші 23 роки ми мали видозмінену УРСР з приватною власністю. Були у полі впливу Росії. Сперечалися, де знаходиться наша столиця - у Києві чи Москві? Та скільки нам потрібно державних мов", - пояснює публіцист.

За його словами, для Росії навіть імітаційний формат української незалежності був недопустимим.

"Ми бачимо це сьогодні на прикладі Білорусі. Прем'єр РФ Дмитро Мєдведєв зараз каже, що варто було б створити з нею союзну державу з єдиним центром прийняття рішень. І, лояльний до РФ Лукашенко хапається за голову. Компроміс із Москвою неможливий. Те, що ми сприймаємо як поступку, вони вважають за належне", - додає Павло Казарін.

Повне інтерв'ю з Павлом Казаріним читайте у журналі "Країна" від 27 грудня.

Зараз ви читаєте новину «У 2014 році Україна вийшла з коми - Казарін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути