пʼятниця, 23 грудня 2005 16:56

Усе горить синім полум"ям

 

Пожежа, внаслідок якої на вулиці Ревуцького від будівельного сміття зайнялося п"ять приватних автомобілів, набула несподіваного продовження. Гроші потерпілим повертати нікому.

Надзвичайна подія на Ревуцького стала закономірним результатом усіх столичних проблем — забудова, сміття, дороги... Уже не перший місяць події тут "наривали", як задавнена пухлина.

Коли в червні біля дому на Ревуцького, 42а почали будувати двоповерховий культурно-розважальний центр (казино, ресторани, ігрові зали), мешканці запротестували. Під їхніми вікнами вирубали дерева, а паркан будмайданчика починався за 5 метрів від стін будинку.

— Будували в нас на голові, — каже заступник голови будинкового комітету 62-річна Зінаїда Григорівна. — Ми збирали підписи проти будівництва, але це не допомогло. Сміття ми бачили, його не вивозили з червня. Та це ж була територія будівництва...

За словами мешканців, у фірмі-забудовнику "Девелопер" на претензії відповідали оптимістично: "Усе буде красиво, дайте тільки закінчити роботи".

Уночі 26 вересня купа будівельних відходів спалахнула. Сильний вітер роздмухував полум"я. Воно неймовірно швидко перекинулося на автомобілі, які мешканці припарковували під будівельним парканом. Потім зайнялися балкони 18-поверхового будинку. Зачепило вогнем і кімнатку консьєржа. Мешканці про нічну пригоду згадують із жахом.

— Якби машини вибухнули, згоріли б і ми, і сусідня багатоповерхівка, — впевнена Зінаїда Григорівна.

Кажуть, вибухи не сталися тільки тому, що горіли надійні дорогі моделі іномарок. Лише новенькі "Опель Вектра" та "Ніссан Алмере" — по $20 тис. кожна. З п"ятьох згорілих машин лише одна була застрахована від пожежі.

Для водіїв ситуація здавалася зрозумілою. За втрачені авто має заплатити той, з чиєї вини сталася пожежа.
— Сміття було на території будівництва, тому винні забудовники, — аргументує Віталій, власник однієї зі згорілих машин. — Пожежно-технічна експертиза підтвердила, що спочатку спалахнуло сміття.

Та представники фірми заявили потерпілим, що спілкуватимуться з ними тільки через суд. Автомобілісти прийняли цей виклик. Зараз вони колективно готують позовні документи.

Думку забудовників у цій справі журналістам "ГПУ" дізнатися не вдалося. Після згадок про "пожежу на Ревуцького" секретарка нервово запевнила, що керівництва "Девелопера" на робочих місцях немає і найближчим часом не буде.


Пожежні дозволу не давали

До місця пригоди пожежним машинам проїхати було дуже складно — заважав паркан будмайданчика. Експертиза встановила, що забудовники порушили не лише норму безпечної відстані до житлових будинків, але й узагалі не мали від пожежної охорони дозволу на будівництво.

Зараз ви читаєте новину «Усе горить синім полум"ям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути