пʼятниця, 26 липня 2024 10:14

Помер провідний український авіаконструктор Дмитро Ківа

Помер провідний український авіаконструктор Дмитро Ківа
Український авіаконструктор Дмитро Ківа помер 24 липня. Фото: glavcom.ua

У середу, 24 липня, на 82 році життя помер український авіаконструктор, колишній гендиректор компанії "Антонов" Герой України Дмитро Ківа.

Його шлях на ДП "Антонов" розпочався у 1964 році, після закінчення Харківського авіаційного інституту. Про це повідомляє пресслужба державного авіаційного підприємства "Антонов".

Спочатку Ківа був провідним спеціалістом, конструктором у підрозділі, який розробляв конструкції фюзеляжів літаків. За кілька років став провідним конструктором, заступником головного конструктора. Із 1987 року - головний конструктор. Із 1990 до 2005 року - перший заступник генерального конструктора. А в період з 2005 до 2015 року очолював роботу підприємства на посаді президента - генерального конструктора. З 2015 до 2016 року був генеральним конструктором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Boeing та "Антонов" планують спільно виробляти безпілотники

Під керівництвом Ківи "Антонов" вдало подолав важкий економічний період у країні. На підприємстві зберегли і розвинули школу літакобудування, виробничі потужності з серійного виготовлення літаків у Києві. Колектив поповнився молодими фахівцями. Було створено також гнучку систему перспектив, орієнтовану не тільки на заробітну плату, а й на одержання житла, можливість брати участь у зовнішньоекономічній діяльності. Значно поширилася співпраця підприємства з інститутами НАН України.

"З його ім'ям пов'язаний розвиток напрямку сертифікації авіаційної техніки, перш за все, комерційного варіанта "Руслана" - літака Ан-124-100. Ківа брав безпосередню участь у створенні практично всіх літаків "Антонов", зокрема: Ан-3, Ан-28, Ан-32, Ан-74, Ан-70, Ан-124 "Руслан", Ан-225 "Мрія", Ан-140, Ан-148, Ан-158, Ан-178, Ан-132D та численних модифікацій машин сімейства "АН". Дмитро Семенович - автор понад ста наукових праць, присвячених авіабудуванню, 18 авторських свідоцтв і патентів у галузі розроблень пасажирських, транспортних, багатоцільових літаків, досліджень і розробок літаків короткого зльоту та посадки", - йдеться у повідомленні.

Ківа також мав нагороду міжнародної організації з забезпечення безпеки польотів (FSF).

Дмитро Ківа - Герой України, академік Національної академії наук України, заслужений діяч науки і техніки України, доктор технічних наук, професор, лавреат Державної премії України. Відзначений багатьма орденами й медалями України, зокрема орденом Ярослава Мудрого, орденом Держави, "За заслуги" трьох ступенів.

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини колишніх посадовців ДП "Антонов": гендиректора та начальника підрозділу з авіабезпеки.

Їм загрожує до 15 років тюрми. В СБУ зазначають, що злочинні дії ексчиновників призвели до тимчасового захоплення стратегічно важливого аеродрому під час боїв за Київ та знищення літака АН-225 "Мрія".

Зараз ви читаєте новину «Помер провідний український авіаконструктор Дмитро Ківа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути