Ексклюзиви
неділя, 30 листопада 2008 16:31

Помер автор проекту знаменитого Оперного театру в Сіднеї

Помер автор проекту знаменитого Оперного театру в Сіднеї
Видатний датський архітектор, автор проекту знаменитого Оперного театру в Сіднеї, Йорн Утсон помер у віці 90 років після перенесеного інфаркту. "Великий талант Йорна Утсона дозволив Данії зайняти особливе місце на світовій культурній карті", - заявила міністр культури Данії Карина Крістенсен, передає Бі-бі-сі.

У 1957 р. Утсон на міжнародному конкурсі завоював право проектувати будівлю Опера-хаус в австралійському Сіднеї. Саме йому належить унікальне архітектурне вирішення Оперного будинку, який став національним надбанням Австралії і минулого року був занесений в список об"єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Завершити роботу над будівництвом Опера-хаус архітекторові не вдалося. Через дизайнерські розбіжності і проблеми з фінансуванням Утсон припинив участь в проекті за декілька років до того, як будівля була відкрита в 1973 р.

Утсон також відомий як автор проекту будівлі Національної асамблеї в Кувейті і ряду проектів на своїй батьківщині - в Данії. Архітектор став лауреатом декількох престижних міжнародних нагород, зокрема, Притцкеровської премії. Утсон також отримав французький Орден почесного легіону.

Зараз ви читаєте новину «Помер автор проекту знаменитого Оперного театру в Сіднеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути