Ексклюзиви
середа, 22 липня 2009 12:19

Укрпромбанк все ж ліквідують

Укрпромбанк все ж ліквідують

Вчора Нацбанк і Мінфін так і не прийшли до єдиного рішення про майбутнє Укрпромбанку, в якому закінчився термін дії мораторію на задоволення вимог кредиторів.

Сьогодні Укрпромбанк видасть з каси всі гроші, що залишилися, і заморозить свою діяльність.

Єдиним рішенням проблеми може стати перехід вкладників в Ощадбанк.

Як стало відомо, дводенне засідання правління Нацбанку з приводу визначення подальшої долі Укрпромбанку, в якому вчора закінчився термін дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, не привело до ухвалення рішення.

"Між Нацбанком і Мінфіном йде "перекидання м"ячика". Оскільки потрібно ухвалювати рішення, кожен вибиває м"яч зі своєї половини поля", - розповіло високопоставлене джерело в НБУ.

Всі опитані фігуранти процесу погодилися пояснити свою позицію тільки неофіційно.

"Вчора ми одержали лист з Мінфіну про те, що не по формі подали пропозицію про рекапіталізацію Укрпромбанку і відразу ж подали їм повний пакет документів", - заявили в дирекції з банківського нагляду НБУ.- Два дні ми розглядали всі варіанти, включаючи ліквідацію банку, і проекти всіх рішень у нас було заготовлено".

У департаменті з рекапіталізації банків Мінфіну вчора заявили, що до цих пір не отримали відповіді НБУ: "Це не наш мораторій, а Нацбанку, і до нас він не відноситься. Є умови, при яких затверджується рекапіталізація, про які вони знають, і тимчасовий адміністратор повинен був їх виконати. Вони підготували повну пропозицію по трьом банкам, і по ним вже давно пройшла процедура".

Співбесідник відзначив, що Укрпромбанк не став відкритим акціонерним товариством і не реструктуризував зовнішні борги на $120 млн. "Була тільки "цидулка" від компанії Cargill, суть якої: так, ми готові в принципі поговорити про реструктуризацію, якщо буде рекапіталізація з боку уряду на істотну суму, - сказав чиновник Мінфіну.- Сто разів говорили, що в Укрпромбанк потрібно завести аудитора і провести duediligence, але до цих пір це не зроблено. Ми не розуміємо, які активи є в цьому банку".

У Нацбанку стверджують, що Мінфін просто не може відкрито заявити про відмову рекапіталізувати банк. "Уряд не затверджуватиме питання до останнього моменту, - вважає чиновник банківського нагляду.- Подивитеся, питання рекапіталізації голландського банку ING було прийняте їх урядом швидко, і вже через шість годин після цього банк отримав гроші. А у нас більше півроку йдуть дебати навколо двох банків". Справжньою причиною небажання рекапіталізувати Укрпромбанк чиновники НБУ називають його боротьбу в судах за застави мережі заправок ANP, яка продана групі "Приват".

"Політичним силам також невигідно, щоб цей банк вижив. Завтра вкладникам видадуть всі гроші, які є в банку, і на цьому все закінчиться", - заявив чиновник НБУ.

Єдиним виходом з ситуації в НБУ бачать ліквідацію банку. Як повідомило джерело в правлінні НБУ, учора увечері в Мінфін було напрямлено черговий лист з проханням "прояснити остаточну позицію" відносно Укрпромбанку, "Надра" і "Фінанси і Кредит".

"Якщо ви не готові ухвалити рішення про рекапіталізацію, то пропонуємо вам випустити цінні папери для забезпечення виплат вкладникам, а ми цих вкладників передамо Ощадбанку", - розповів чиновник. За словами чиновника, вже узгоджена з МВФ процедура передбачає емісію ОВГЗ, що поступають на рахунки Ощадбанка, який продає їх НБУ і виплачує депозити.

За матеріалом Коммерсантъ

Зараз ви читаєте новину «Укрпромбанк все ж ліквідують ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути