понеділок, 21 травня 2018 16:51

Український суд засудив француза за підготовку терактів

Український суд засудив француза за підготовку терактів
Грегуара Муто затримали 21 травня 2016 року на україно-польському кордоні за кермом автомобіля зі зброєю. Фото:img.pravda.com

Любомльський районний суд на Волині засудив громадянина Франції Грегуара Муто до 6 років позбавлення волі за підготовку терористичного акту та спробу контрабанди зброї.

Грегуара Муто затримали 21 травня 2016-го на україно-польському кордоні за кермом автомобіля зі зброєю, - пише "Громадське ТБ".

Співробітники СБУ знайшли у багажнику 5 автоматів Калашникова, понад 5 тис. патронів, 2 РПГ, 125 кг тротилу і 100 електродетонаторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Франція засудила свого мера, який поїхав до Криму

Зловмисник планував застосувати все це для підриву мусульманської мечеті, єврейської синагоги, мостів, доріг і навіть офісу податкової у Франції під час чемпіонату Європи з футболу.

Зброю французові продав агент СБУ, колишній боєць батальйону "Азов" Михайло Зубов, з яким Муто познайомився на Донбасі 2015 року. До того ж в автомобілі Муто перевозив не справжню зброю, а заздалегідь виготовлені СБУ муляжі.

У суді обвинувачення представило оперативні аудиозаписи, на яких Муто начебто розповідає Зубову про плани скоєння терактів. Втім сам він не підтвердив і не спростував їхню автентичність і взагалі відмовився від свідчень у суді.

Суд також не зміг заслухати свідчення Михайла Зубова, основного свідка обвинувачення, оскільки минулої весни той скоїв самогубство.
Суд відмовився кваліфікувати злочини Муто як групові, тобто вчинені за попередньою змовою групою осіб, оскільки слідство так і не знайшло його спільників.

До 13 років в'язниці засудили підполковника Національної гвардії за обвинуваченням у державній зраді. Нацгвардійця завербувала ФСБ Росії у вересні 2014 року під час його візиту до Москви.

Зараз ви читаєте новину «Український суд засудив француза за підготовку терактів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути