пʼятниця, 07 травня 2010 12:36

Український ринок акцій пережив найбільше падіння в історії

Український ринок акцій пережив найбільше падіння в історії

Український ринок акцій в п'ятницю відкрився падінням на негативному зовнішньому фоні навколо боргових проблем в єврозоні, що склалися напередодні. Індекс "Української біржі" (УБ) відкрився гепом вниз на 2% і, продовживши стрімке падіння, до 10:40 досяг 2145,09 пункту (-7,48%), в той же час індекс ПФТС знизився на 1,15% - до 937,92 пункту.

Як повідомив керівник аналітичного департаменту інвестгрупи "ТАСК" Андрій Шевчишин, в результаті найбільшого за свою історію падіння індикатор УБ відкотився на рівень 1,5 місячній давності.

При цьому активність торгів тримається на високому рівні.

Інвестиційний консультант інвесткомпанії "Драгон Капітал" Сергій Пилипенко відзначив, що перед відкриттям українських торгів склався негативний зовнішній фон. Основні біржові індикатори США закрилися істотним зниженням - більш ніж на 3%. Панічні розпродажі в Америці у зв'язку з кризою в Греції і можливим розповсюдженням фінансового колапсу на інші країни Європи, у тому числі і ділових партнерів США, у свою чергу, призвели до падіння індексів Азії і відкриття російських майданчиків гепом вниз.

За словами А.Шевчишина, спреди по акціях достатньо широкі, проте це абсолютно не стримує продавців, хоча обмежує можливість фіксації коротких позицій.

Експерт підкреслив, що негативом на ринку виступає виключно зовнішня кон'юнктура: ніякі інші чинники не визначають рух спекулятивно настроєного ринку.

Тим часом агресивно настроєні гравці розглядають цей рух як хорошу можливість придбати папери за привабливими цінами або "розбавити" портфелі паперами, що подешевшали.

Найбільше зниження зафіксоване по акціях Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча (-17,14%) і енергокомпаній - "Західенерго" (-14,07%), "Дніпроенерго" (-13,58%), "Донбасенерго" (-12,09%).

При цьому, як відзначив А.Шевчишин, кількість угод по емітентах не така значна, що говорить, швидше, про панічні продажі по позиціях.

Незначні об'єми угод також укладені з акціями "АвтоКрАЗа" (-12,71%) і "Луганськтепловоза" (-12,62%).

У той же час найбільша активність зосереджена в паперах "Азовсталі" (-10,56%) і "Мотор Січі" (-6,74%).

Краще за всіх тримаються котирування акцій ЛуАЗа (-0,97%).

За словами С.Пилипенко, на хід торгів може вплинути оприлюднення комплексних даних по ринку праці в США за квітень (очікується о 15:30), а також новини з Європи про можливу фінансову допомогу Греції.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Український ринок акцій пережив найбільше падіння в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути