субота, 07 травня 2022 10:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Українські військові пішли у широкий контрнаступ навколо Харкова

Українські військові пішли у широкий контрнаступ навколо Харкова
На Харківщині ЗСУ пішли у контрнаступ. Фото: ukrmilitary

Збройні сили України пішли у контрнаступ уздовж широкої дуги навколо Харкова.

Українські військові можуть протягом найближчих днів витіснити російські війська із зони досяжності артилерії до обласного центру. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Українські війська за останню добу захопили кілька населених пунктів на північ та схід від Харкова, що зменшило можливості російських військ загрожувати другому за розміром місту України", – йдеться у звіті ISW.

Успішні українські контратаки на північному сході Харківщини заклали підґрунтя для подальшого контрнаступу на цьому напрямку. Ця українська операція успішно переростає у ширший контрнаступ – на відміну від більш локальних контратак, які українські сили здійснювали раніше з метою зупинити наступ Росії.

"Українські сили, зокрема, відвойовують територію вздовж широкої дуги навколо Харкова, а не зосереджуються на вузькому ударі. Це вказує на здатність розпочати масштабніші наступальні операції, аніж ми спостерігали досі під час війни (оскільки українські сили здебільшого відвоювали околиці Києва після російського відступу, а не у великому контрнаступі)", – пишуть ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни підірвали мости під Харковом, щоб уповільнити контрнаступ ЗСУ

Також в інституті відзначили готовність українських військ зосередити сили, необхідні для наступальних операцій таких масштабів, замість того, щоб задіяти їх для оборони на Донбасі. На думку аналітиків ISW, це додатково свідчить про впевненість ЗСУ у своїй здатності дати відсіч російським намаганням оточити українські сили на Сіверськодонецькому напрямку.

Раніше про контрнаступ повідомляв головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Він обговорив з головою об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі оперативну обстановку щодо збройної агресії в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Українські військові пішли у широкий контрнаступ навколо Харкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути