понеділок, 29 березня 2021 09:25

"Українки досі вважають своїм обов'язком стояти на кухні"

Автор: Facebook
  Багато проблем в українському суспільстві досі належно не обговорюють
Багато проблем в українському суспільстві досі належно не обговорюють

Ксенія Фукс 12 років живе в Німеччині. У своїй книзі "12 сезонів жінки" вона піднімає важливі суспільні проблеми України.

Вона розповіла Gazeta.ua, від чого українське суспільство досі залежне і чому ще не здорове.

"Гострі і соціальні теми - це моє. Я прихильниця четвертої хвилі фемінізму, яка потребує освітньої роботи. Вона – про права, вибір. Це не означає, що чоловіки покидьки, а жінки - принцеси. Це якраз про взаємоповагу між гендерами, про гуманізм. Мені хотілося написати про проблеми, які досі існують в сучасному українському суспільстві, але які досі належно не обговорюють", - сказала вона.

"Побутове насилля як було, так і є, і правові дірки щодо цього теж не зникли. Психологічне насилля теж є: досі багато жінок вважають, що це їхній обов'язок - стояти на кухні і забезпечувати чоловіка всім, чого він хоче, а про свої потреби можна забути.

Сексуальна освіта у нас кульгає на обидві ноги. Бо це – табу

Сексуальна освіта у нас кульгає на обидві ноги. Бо це - табу. Звідси і дика гомофобія в суспільстві. 2021 рік, і я досі чую, як чоловіки відгукуються про лесбійку: "Та то в неї мужика нормального не було". Люди, про що ви говорите? Це ж не обирають", - додала Ксенія Фукс.

Вона розповіла, як із психічним і сексуальним насиллям дає раду Європа.

"Дуже багато соціальних центрів для матерів з дітьми, де їм допоможуть, дадуть притулок. Навіть є таксі "жінки для жінок", якщо жінка боїться їхати з чоловіком. Те ж саме з дітьми. Дитина, якщо почувається некомфортно поряд з батьками, має право з певного віку переїхати в соціальне житло", - розповіла письменниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За спробу списати виганяють з університету" - письменниця розповіла про навчання в Німеччині

"Є й інша сторона медалі. Німецькі жінки здаються занадто емансипованими. Інколи вони навіть перегинають палку. А треба утримувати баланс. Не варто кричати на чоловіка, якщо він допоміг і відкрив двері. Бо інколи доходить до абсурду: чоловіки бояться проявити увагу, щоб не наразитися на агресію", - додала вона.

Психологічне (або емоційне) домашнє насильство - це використання переваги, щоб принизити та знецінити іншого члена сім'ї. Насильством також є свідоме ігнорування потреб та почуттів тих членів сім'ї, які залежні від людини та потребують догляду. Як-от дітей чи людей старшого віку.

Зараз ви читаєте новину «"Українки досі вважають своїм обов'язком стояти на кухні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути