субота, 01 червня 2019 13:13

Україні можуть надати статус головного союзника США

Україні можуть надати статус головного союзника США
У Конгресі з'явився законопроект про посилення підтримки суверенітету і територіальної цілісності України. Фото: Sprotyv

У Палаті представників Конгресу США з'явився законопроект, який передбачає посилення підтримки суверенітету і територіальної цілісності України, розширення оборонної допомоги та надання нашій державі статусу головного військово-політичного союзника США поза НАТО.

"Законопроект передбачає можливість надання Україні статусу головного союзника США поза НАТО на період від часу набуття даним документом чинності до вступу нашої держави до Північноатлантичного альянсу. Такий статус може бути використаний для спрощення процедури передачі Україні оборонних засобів" - про це повідомляє посольство України у США на своїй сторінці в Facebook.

Надання Україні відповідного статусу ще у 2014 році домагався президент Петро Порошенко. Проте Барак Обама, попри рішення комітету Сенату, відмовив. Наразі такий статус мають щонайменше 15 країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленського запросили до Вашингтону

Співавторами законопроекту виступили керівники Комітету із закордонних справ, конгресмен-демократ Еліот Енгель та республіканець Майкл Маккол, а також голова та співголова Підкомітету щодо Європи, Євразії, енергетики і довкілля даного Комітету, демократ Віліам Кітінг та республіканець Адам Кінзінгер.

"Високо цінуємо міцну двопартійну і двопалатну підтримку України у Конгресі США. Представлений законопроект вважаємо новим важливим кроком, спрямованим на поглиблення українсько-американського стратегічного партнерства у боротьбі з російською агресією" - зазначили у дипвідомстві.

Президент України Володимир Зеленський сподівається на продовження санкцій проти Російської Федерації до повернення всіх окупованих українських територій. Зеленський також заявив, що боротьба з корупцією, бідністю та економічною стагнацією – це другий фронт для України.

Зараз ви читаєте новину «Україні можуть надати статус головного союзника США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути