понеділок, 29 жовтня 2012 17:39

Україні доведеться відповісти за видачу Развозжаєва - Amnesty International

Україні доведеться відповісти за видачу Развозжаєва - Amnesty International
Фото: segodnya.ua

Обставини вивезення російського опозиціонера Леоніда Развожаева з України можуть являти собою порушення зобов'язань України в рамках Конвенції ООН у справах біженців та міжнародного законодавства і мають бути розслідувані.

Таку заяву оприлюднила міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

"Згідно з міжнародним правом, передача людей з однієї країни в іншу без будь-якого судового чи адміністративного процесу є незаконною", - наголошується в заяві організації. В організації зазначили, що "будучи учасником Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження і покарання, Міжнародного пакту про громадянські та політичні права та Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод, Україна зобов'язана не висилати осіб в країни або території, де вони будуть піддаватися ризику катувань або інших форм жорстокого, нелюдського чи такого, що принижує гідність поводження чи покарання ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Москві люди вимагали Нюрнберзького процесу для Путіна

У відповідності з міжнародним правом Україна зобов'язана провести розслідування заяв про катування та інші види жорстокого поводження, що, як повідомляється, були застосовані представниками російського уряду до Леоніда Развожаева, говоритися в заяві правозахисної організації.

Як повідомлялося, 17 жовтня СК РФ порушив кримінальну справу стосовно координатора "Лівого фронту" Сергія Удальцова, його помічника Костянтина Лебедєва, а також помічника депутата Держдуми Іллі Пономарьова Леоніда Развозжаева за фактом готування до організації масових заворушень. У той же день Удальцов і Лебедєв були викликані на допит до Слідчого комітету в якості підозрюваних, у їхніх квартирах пройшли обшуки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал із Развозжаєвим могли спланувати російські спецслужби напередодні виборів

Развозжаева слідчим знайти не вдалося. 19 жовтня він був оголошений у федеральний розшук, а 21 жовтня депутат Держдуми Пономарьов повідомив, що його помічник затриманий у Києві і вивезений до Москви. Він зазначив, що це сталося після того, як опозиціонер написав заяву про надання йому політичного притулку і чекав рішення.

Зараз ви читаєте новину «Україні доведеться відповісти за видачу Развозжаєва - Amnesty International». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути