Ексклюзиви
пʼятниця, 05 червня 2009 13:50

Українців травлять забороненими харчовими добавками

Українців травлять забороненими харчовими добавками

Українці не замислюючись наминають ковбаси і шоколад, рясно присмачені харчовими добавками, від яких відмовилися Європа і Росія.

На консервантах, стабілізаторах, антиоксидантах, емульгаторах і підсилювачах смаку тримається вся сучасна харчова промисловість, з жалем констатує Світлана Берзіна, президент Всеукраїнської громадської організації Жива планета. Однак у Європі перелік цих небезпечних сполук постійно переглядається. І як мінімум 400 ароматичних речовин, які використовують в Україні, в державах ЄС заборонені, стверджує вона.

Берзіна наводить приклад: на відміну від України, в Євросоюзі та Росії кілька років тому заборонили добавки Е-216 і Е-217 - консерванти для шоколаду, цукерок і ковбас, - визнавши, що вони провокують виникнення раку. А вітчизняне законодавство надто лояльне щодо виробників і експортерів.

Ситуацію ускладнив вступ країни в СОТ: тепер чиновники отримали формальні підстави впускати в Україну всі імпортні барвники, консерванти та інші інгредієнти, які раніше ввозити заборонялося, зауважує Берзіна. Таким чином, в країні використовуються чи не всі існуючі в світі ароматизатори, консерванти та інші складові, у тому числі - небезпечні для здоров"я.

У свою чергу зловживати численними Е вітчизняних виробників змушує конкуренція з імпортом.

Україну від європейських країн відрізняє і відсутність контролю з боку держави над випуском і імпортом товарів з добавками.

У підсумку на кону здоров"я українців - навіть дитячі цукерки і улюблені в народі чіпси з лимонадом містять небезпечні сполуки.

За матеріалом Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Українців травлять забороненими харчовими добавками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути