середа, 07 квітня 2021 11:51

Українці скаржаться на якість газу. Експерти пояснили причину

Українці скаржаться на якість газу. Експерти пояснили причину
Українці скаржаться на якісь газу в побутових умовах. Фото: pixabay.com

У соцмережах українці скаржаться на зміну кольору полум'я газу та тривале закипання чайника, ніж зазвичай. Все це вони пов'язують з погіршенням якості палива, що їм доставлють.

Збільшення обсягів споживання ще не означає, що споживачеві дали поганий газ. Справа може бути в зміні температури будинку, а також з інших причин, які не пов'язані безпосередньо з газом із труби, повідомляє експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук у коментарі "Фокусу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ скорочує транзит газу через Україну - Макагон

"Від зміни фізико-хімічного складу газу дійсно змінюється колір полум'я. Втім, на колір полум'я, ефективність горіння і нагрівання також впливає наявність забруднень пальника, накипу в чайнику, тиск газу і доступ кисню", - заявив старший експерт з газових питань USAID Проєкту енергетичної безпеки Олександр Овдієнко.

Якщо у споживача є сумніви в якості, то газ можна перевірити. У компанії "Оператор газотранспортної системи України" уточнюють, що за письмовим запитом споживача облгаз протягом 5 робочих днів зобов'язаний надати документи, що підтверджують фізико-хімічний склад палива. Для споживача така перевірка безкоштовна.

На підставі письмової заяви споживача облгаз також зобов'язаний перевірити тиск або якісні показники газу. Для цього в найближчі 2 дні в містах або протягом 5 днів у сільській місцевості облгаз повинен направити свого представника для взяття проби.

Виробники теплової енергії заборгували Нафтогазу понад 820 млн грн, що може спричинити перебої з опаленням у окремих населених пунктах 15 регіонів. 56 підприємств теплоенергетики не виконують вимог для отримання газу в межах спецобов'язків.

Зараз ви читаєте новину «Українці скаржаться на якість газу. Експерти пояснили причину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути