вівторок, 31 травня 2022 19:17

Українці можуть долучитися до перейменування вулиць

Українці можуть долучитися до перейменування вулиць
Українців закликають допомогти з ідеями для перейменування вулиць. Фото - kyiv.media

Українців закликали долучатися до укладання списку видатних вітчизняних діячів, на честь яких можна буде назвати вулиці в рамках роботи закону про декомунізацію та про забезпечення функціонування української мови як державної.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вже представив для органів самоврядування список зі 100 прізвищ, повідомив він в ефірі "Українського радіо".

"Я ініціював формування такого умовного списку, він є далеко не досконалим, не остаточним, але таким, на базі якого може сформуватися новий проєкт з українізації (я би так назвав) України", - розповів Кремінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремлівська пропагандистка завтра в Києві даватиме "поради" українцям

Рекомендаційний список "мовної сотні" має допомогти сучасним місцевим громадам в пошуках нових назв для перейменування старих вулиць. Серед запропонованих прізвищ: ті, хто займався збереженням української мови, видатні діячі регіонів, які відомі у всьому світі та інші. Наприклад, Борис Антоненко-Давидович, Іван Огієнко, Валерʼян Підмогильний.

Список оновлюється, тому усі охочі можуть надсилати власні пропозиції імен захисників мови, які мали б бути увічненими в Україні, на електрону адресу [email protected] до 26 червня.

Цьогоріч минає три роки як було ухвалено і набув чинності закон України про забезпечення функціонування української мови як державної. Зокрема, статтями 39, 41 визначено, що назви державних установ і підприємств, а також географічні назви та об'єкти топоніміки повинні відповідати стандартам української мови і повинні використовуватися українською мовою.

Зараз ви читаєте новину «Українці можуть долучитися до перейменування вулиць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути