В четвер 17 березня вночі в аеропорту "Бориспіль" приземлився "Боїнг", зафрахтований урядом для евакуації українців, які після землетрусу вирішили повернутись додому. Серед 137-ми пасажирів "Боїнгу" був 27-річний киянин Олександр Бібко.
"Перед відльотом в Україну я два дні простояв у черзі за міграційною карткою. Китайці і араби казали, що в Японію більше не повернуться. А всі українці кажуть, що вже через місяць знову будуть у Токіо. В Японії практично немає безробіття. Будь-хто може влаштуватися на роботу. У "McDonald's" перевертаєш котлети 4 дні на тиждень — за це платять 800 доларів на місяць", - пояснив Олександр.
Олександр, один з чотирьох найкращих студентів України, два роки тому виграв грант японського Міністерства освіти серед знавців японської мови. Отримав стипендію на навчання в японському Національному університеті Цукуба. Після землетрусу вирішив повернутись до Києва. Він мешкає із мамою Лідією Петрівною на Троєщині. З Японії привіз багато фотографій.
"На Новий рік до мене приїжджала мама. Ми пішли на ринок, що стояв прямо на океанському узбережжі. В Японії продається переважно сира риба. На базарі її виставляють у день вилову. Величезний вибір морепродуктів — кальмарів, крабів. Ми з мамою пробували їх прямо на ринку. Для матері японська їжа надто гостра, а мені подобається. Цей базар повністю змило цунамі", - пригадав українець.
Олександр показав знімок — підсвічена вежа в Токіо, схожа на Ейфелеву. Розповів, що після землетрусу в неї відламалась верхівка. На фото з сімейного альбому Олександра вона ще ціла.
У Цукубо в Олександра Бібка залишилися друзі — Якіро, його дружина Хіроко та їхній 4-річний син.
"Якіро працює в лікарні, робить томографію, Хіроко домогосподарка. Вони — представники середнього класу, але мають яхту, дачу в горах. У Японії - традиційно маленькі квартири, люди зовсім не мають землі. Та в Якіро навіть є город, на якому він вирощує капусту. Моїй мамі він подарував велику коробку з овочами й салатами. В Японії дуже цінують подарунки, до яких доклали рук. Мама вчила Хіроко варити борщ. Зробила їм голубці й шубу. Ми дуже довго шукали в магазині оселедці, в Японії немає солоної риби. Коли подружки Хіроко спробувала наші голубці, вони попакували їх у судочки — й забрали додому", - розповів Олександр.
Коментарі
1