субота, 10 липня 2021 14:11

Україна розробляє вакцину проти Covid-19 - подробиці

Україна розробляє вакцину проти Covid-19 - подробиці
Вакцину проти коронавірусу в Україні розробляє три команди науковців. ФОТО: pixabay.com

В Україні три наукових команди працюють над створенням вакцини проти коронавірусу.

Дві з них є представниками Національної академії наук, заявив в інтерв'ю ТСН.ua головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

"Одна розробка ведеться академіком Андрієм Сибірним у Львові. Інша – це інститут біохімії імені Палладіна. Професор Сергій Комісаренко є науковим керівником команди. Також розробкою вакцини займаються приватні компанії: є україно-американський проект, який веде дослідник Михайло Фаворов з компанією "Діапроф-Мед" і фармвиробником "Індар". Вірю в українських вчених і впевнений – рано, чи пізно, але вони нам покажуть результати своєї роботи. Прототип української вакцини з'явиться. Поки ж дослідники ще на ранньому етапі обґрунтування або до клінічного етапу випробовування препарату", - заявив Кузін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні рекорд - зробили неймовірну кількість щеплень

Також є іноземні партнери, які зацікавленні у налагодженні виробництва вакцин в Україні, додав Кузін.

"Найближчим часом ми отримаємо інформацію вже про фактичну локалізацію. Найшвидшим варіантом може бути виробництво інактивованої вакцини, наприклад CoronaVac або мРНК-вакцини, бо технологічно цикл є відносно простим. До кінця цього року ми вже будемо мати шорт-лист структур або фармкомпаній, які готові локалізувати або навіть завершили процес перебудови своїх технологічних ліній. Єдиною великою перешкодою до локалізації виробництва завжди буде вимога щодо прекваліфікації ВООЗ. Вона відноситься не лише до самої вакцини, а й до майданчика, де вона має бути вироблена. Наразі українські біотехнологічні виробництва, які ніколи не працювали на експортні потужності, не мають такої прекваліфікації. Це питання до одного року", - сказав головний санітарний лікар.

Нова хвиля коронавірусу може початися в Україні у середині або наприкінці липня. Це може статися, бо українці стали набагато рідше дотримуватися карантинних норм. У транспорті та магазинах чимало людей перебувають без масок. Раніше медичні експерти прогнозували, що спалах вірусу трапиться восени. Наголошували, що коронавірус стає сезонною хворобою.

Зараз ви читаєте новину «Україна розробляє вакцину проти Covid-19 - подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути