середа, 29 вересня 2021 15:00

Україна повністю переходить на електронні лікарняні

Україна повністю переходить на електронні лікарняні
Тепер не потрібно повторно йти до лікарні, якщо хвороба протікає за планом лікування. Фото: facebook.com/viktor.liashko

З 1 жовтня всі лікарняні в Україні видаватимуть в електронному форматі.

Лікарі вноситимуть дані в електронну систему охорони здоров'я, повідомив голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги й медичного страхування Михайло Радуцький.

"Станом на 27 вересня 137 тис. медичних працівників пройшли онлайн-навчання. 2,9 тис. медзакладів уже оформлюють е-лікарняні. Від початку роботи системи створили майже 1 млн медичних висновків про непрацездатність. Лише 100 лікарень ще не змогли налаштуватися на роботу в нових умовах, але до 1 жовтня є час", - сказав він.

Тепер не потрібно повторно йти до лікарні, якщо є план лікування хвороби й усе триває добре. Лікарняний закриватиметься автоматично. Лікарі заповнюватимуть менше документів, а пацієнту не треба буде пам'ятати повну назву компанії, де він працює, або її адресу. Усі дані автоматично потраплятимуть у систему.

Роботодавці автоматично отримуватимуть інформацію про те, хто із працівників перебуває на лікарняному. Зникне необхідність збереження паперових довідок. Пенсійний фонд генерує електронний лікарняний після одержання інформації від медичної системи про формування медвисновку. Його з першого дня бачитимуть роботодавці й хворі. Ані Пенсійний фонд, ані роботодавець під час формування електронного лікарняного не матимуть інформації про те, на що хвора людина та яке лікування їй виписали. Усе буде конфіденційно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарняні планують виплачувати по-новому

Електронний лікарняний планували запровадити з 1 квітня 2020 року, однак цього не сталося через технічні проблеми.

Листок непрацездатності матиме фіксований термін. Людина може не йти до лікарні, щоб закрити його, а вийти одразу на роботу. Якщо пацієнт не одужав, то має звернутися до лікаря і продовжити перебування на лікарняному. Також у МОЗ переконані, що завдяки цій системі відповідні органи зможуть відстежувати, чи є лікарняні справжніми. Це дасть змогу боротися із шахраями, які продають документ.

У червні в українських медичних закладах почали оформлювати перші електронні лікарняні. Повний перехід перенесли на 1 жовтня, оскільки не всі медики опанували систему.

Зараз ви читаєте новину «Україна повністю переходить на електронні лікарняні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути