пʼятниця, 07 лютого 2020 15:27

"Україна постраждала через слабку позицію Зеленського" - які наслідки матиме завершення імпічменту у США

"Україна постраждала через слабку позицію Зеленського" - які наслідки матиме завершення імпічменту у США
Максим Джигун: В умовах розслідування для нас було вкрай важливо зберегти нормальні стосунки як з Республіканською партією, так і з Демократичною. Фото: ВВС

Процедура імпічменту президента США Дональда Трампа завершилась передбачувано. Україну втягнули у цей скандал, тож для нас великий позитив, що він закінчився. Наші стосунки з Америкою суттєво не постраждали. За кілька місяців нормалізуються остаточно. Але у ситуації з імпічментом Трампу є кілька уроків, які варто усвідомити українській владі.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить експерт з міжнародних питань Максим Джигун.

З Трампа зняли обвинувачення. Україна була в центрі скандалу про імпічмент. Як можна оцінити дії нашої влади?

- Україна до моменту активного включення у процес імпічменту та самої скандальної розмови між Трампом і Зеленським мала досить тісні партнерські стосунки зі Сполученими Штатами. Дуже добре, що коли процес імпічменту офіційно почався, наша влада утримувалась від коментарів. Це було правильною тактикою, адже будь-які заяви офіційного Києва могли бути використані не тільки проти Трампа, а й проти самої України. В умовах розслідування для нас було вкрай важливо зберегти нормальні стосунки як з Республіканською партією, так і з Демократичною.

Які наслідки для нашої держави мав скандал довкола імпічменту президенту США?

- Імпічмент закінчився, і Трамп лишився на посаді. Для України це не матиме разючих наслідків. Контакти між нашою державою та Америкою не припинялись навіть під час розслідування. Яскравим прикладом цього є нещодавній приїзд до Києва Державного секретаря США Майка Помпео. Він зустрічався з президентом Зеленським і керівником українського МЗС Вадимом Пристайком.

Однак суто з іміджевої позиції на міжнародній арені той факт, що імпічмент нарешті закінчився, - це позитив для України. Тепер американські конгресмени та міжнародна преса не згадуватимуть нашу державу як один із каталізаторів такого масштабного політичного скандалу. Можемо сподіватись, що у найближчі місяці стосунки України та США остаточно нормалізуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи менше шансів в України на вступ до ЄС після введення нових правил

Існує думка, що після скандалу Україна асоціюватиметься у Трампа з цим негативом. Це може погіршити наші відносини з США?

- Американські політики розуміють, що не Україна ініціювала скандал. Трамп сам захотів поговорити з Володимиром Зеленським і сам просив його про початок розслідування діяльності Джо Байдена. Відповідальність за те, що відбулось, лежить саме на Трампі. У його адміністрації це теж розуміють. Швидше за все, після імпічменту американський президент буде трохи змінювати стиль комунікації на міжнародній арені, щоб не повторити свою помилку. Ми стали просто жертвою у цій ситуації. З неї наша влада має винести певний урок. Досі лишаємось об'єктом, а не суб'єктом міжнародної політики. Треба продукувати свій порядок денний і просувати його. Зеленський має зрозуміти, що не можна обіцяти комусь, що виконає його забаганки через "своїх людей". Фактично ж саме це і було червоною лінією скандальної телефонної розмови між Зеленським і Трампом. (Останній вимагав почати розслідування діяльність колишнього віцепрезидента США Джо Байдена. Бо той його конкурент на майбутніх президентських виборах 2020 року від Демократичної партії. Байден допомагав українській енергетичній компанії "Бурісма" уникнути покарання за незаконну діяльність. 2016-го членом ради директорів фірми був син Байдена — Хантер. - Gazeta.ua). Тут є мінус для України. Зазнали іміджевих втрат ще й через таку слабку позицію голови держави.

Чи змінились позиції Дональда Трампа у США через скандал про імпічмент?

- Поведінка Дональда Трампа протягом усього розслідування була незмінною. Він почував себе дуже комфортно та спокійно. Трамп чудово розумів, що Сенат, де більшість має його Республіканська партія, у жодному разі не проголосує за відставку свого президента. Сьогодні рейтинг Трампа перебуває ледь не на піку популярності. Економічний розвиток США зараз сягнув одного з найвищих рівнів на останні 50 років. Безробіття скорочується і зараз лише 3,5 відсотка американців не мають роботи. У такій ситуації для пересічного громадянина США економічний добробут стає важливішим за встановлення політичної справедливості.

Що для Америки буде означати виправдання Дональда Трампа?

- Це дуже непересічне явище для історії США. Імпічмент Трампу був лише третьою спробою відправити у відставку голову країни за весь час існування Америки. Але фінальний результат цього процесу був передбачуваний. Демократична партія, ініціюючи це розслідування та процедуру імпічменту, очікувала не стільки реального усунення Трампа від влади, скільки на послаблення його іміджевих позицій. Демократи робили ставку на майбутні президентські вибори. Але їхня перемога залежатиме не стільки від чинного очільника США, скільки від результатів внутрішніх праймеріз. В Айові виграв Пітер Буттіджеч (був обраний головою міста Саут-Бенд два терміна, служив 7 місяців в Авганістані, відкритий гей. - Gazeta.ua). Саме він — однин із небагатьох демократів, хто міг би посунути Трампа і скласти йому конкуренцію. Він молодий, має хорошу біографію. Здатен акумулювати протестний електорат, який не підтримує чинного лідера держави. Наприклад, через політику Трампа щодо національних і сексуальних меншин.

The Washington Post пише, що Конгресу не варто зупинятися, а робити все, щоб притягнути главу державу до відповідальності. Як ще можуть це зробити?

- Статті, за якими Трампа намагались позбавити посади, - не єдине, що можна закинути американському президенту. Трамп досить непередбачуваний та ексцентричний персонаж. Але "зловживання владою" та "перешкоджання роботі Конгресу" були найсильнішими аргументами демократів. Навряд мають ще якісь тузи у рукаві, які могли б завдати Трампу іміджевих втрат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США визначилися із послом в Україні

Як україно-американські взаємини можуть змінитись після виборів у США?

- Наші стосунки з США завжди були досить непоганими, попри те, хто сидів в Овальному кабінеті. Якихось радикальних змін після виборів 2020-го не варто очікувати. Чимало експертів говорили, що після приходу до влади рішучого консерватора Трампа війна на Донбасі закінчиться. Цього не сталось. Не варто переоцінювати американський вплив на Україну.

Які шанси, що Трамп залишиться на другий термін?

- ВІн посилив свої позиції після процедури імпічменту. Продемонстрував, що виборця не можна переконати якимись містичними аргументами, які не підкріплені вмістом холодильника. Трамп має великі шанси переобратись. Але вони можуть зменшитись, зважаючи на те, кого Демократична партія обере своїм представником.

Сенат Сполучених Штатів виправдав президента Дональда Трампа за обома статтями обвинувачення. На цьому завершилась процедура імпічменту. 5 лютого 52 сенатори зі 100 проголосували за те, що Трамп не зловживав владою та не перешкоджав роботі Конгресу. Саме у цьому його звинувачували демократи. Це була третя спроба в історії США оголосити імпічмент лідеру країни. Сенатори, більшість із яких республіканці, підтримали президента. За імпічмент Трампу проголосували лише представники Демократичної партії та республіканець Мітт Ромні.

Наприкінці вересня в Америці розпочали процедуру імпічменту через розмову Трампа з українським колегою Володимиром Зеленським. Першого звинувачували у зловживанні службовим становищем і тиску на президента України.

Зараз ви читаєте новину «"Україна постраждала через слабку позицію Зеленського" - які наслідки матиме завершення імпічменту у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути