неділя, 09 лютого 2020 09:51

Україна може ініціювати удар по "руському миру" - правозахисник

Україна може ініціювати удар по "руському миру" - правозахисник

Розслідування злочинів Майдану відкладається і переходить у довгу історичну перспективу. Як і засудження злочинів комунізму.

Про це в інтервю Gazeta.ua розповів правозахисник Борис Захаров.

Коментуючи грудневий обмін українських полонених на беркутівців, правозахисник зазначив, що часто у правозахисній діяльності доводиться обирати з двох зол.

"Постійно є вибір між питаннями національної безпеки і прав людини, між верховенством права і національною безпекою чи між верховенством права і правами людини. І треба зробити виважений вибір. Я вважаю, що у більшості випадків гуманітарні цілі та милосердя переважають над принципом верховенства права, над справедливістю і питаннями національної безпеки. Звісно, до певної міри, якщо це не загрожує серйозними стратегічними наслідками, і ще більшими порушеннями прав людини", - сказав він.

"Розслідування злочинів Майдану відкладається і переходить у довгу історичну перспективу. Як і засудження злочинів комунізму. Ми можемо тільки сподіватися, що коли зруйнується Російська імперія, Україна виграє цю війну за незалежність, і ми отримаємо доступ до всіх матеріалів, ще будуть живі злочинці, і ще можна буде їх покарати. А можливо, це відбудеться і пізніше. Так само, як сталося зі злочинами комунізму", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ДБР не проти довірити адвокату Януковича справи Майдану

Також Захаров зазначив, що зараз один із найважливіших кроків - засудження злочинів комунізму.

"Поки що визнання Голодомору геноцидом – це лише політичне рішення, а не правове. Потрібен міжнародний чи міждержавний трибунал над злочинами комунізму. Україна тут може стати форвардом: зібрати поляків, литовців, латишів, естонців, грузинів, вірмен, чехів, словаків і влаштувати міжнародний трибунал. Це був би дуже сильний удар по Путіну і "руському миру" з його стратегічним напрямком на відновлення імперії і світової гегемонії".

Родини героїв Небесної сотні, активісти і військові зробили заяву щодо справ Майдану, а саме вони виступили проти призначення колишнього адвоката Януковича Олександра Бабікова на посаду у ДБР.

Про це заявив волонтер, голова Благодійного фонду "Мир і КО" Мирослав Гай.

Зараз ви читаєте новину «Україна може ініціювати удар по "руському миру" - правозахисник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути