понеділок, 14 травня 2012 09:31

Українці не довіряють ініціативі МОЗ відбирати органи у мерців

Українці не довіряють ініціативі МОЗ відбирати органи у мерців
Українці не довіряють лікарям. Фото: aif.by

МОЗ пропонує революційний експеримент – загальне "автоматичне" донорство. Доки проект нового закону знаходиться в стадії підготовки, десяткам тисяч хворих пересаджувати органи в Україні можуть лише від найближчих родичів. Про це йдеться в сюжеті ТСН-Тиждень.

За словами лікарів, донори в Україні - рідкість, навіть серед родичів на пересадку зголошується лише одна з 5 родин. Лікарі твердять: така ситуація для тисяч пацієнтів означає смертний вирок.

"Щорічно потреба на території України до 3 тисяч таких операцій. А ситуація, що склалася в нашій країні в останні роки, практично ставить у глухий кут всю трансплантацію. Тому що в минулому році виконано всього 86 операцій трансплантації нирки при потребі близько 2000", - пояснює головний трансплантолог МОЗ Олександр Никоненко.

Вітчизняні фахівці пропонують увести в країні "примусове донорство", тобто автоматично відбирати трупні органи у загиблих, якщо вони не були проти цього. Це називають "презумпцією згоди".

За такими правилами живуть у ЄС, і навіть у Росії та Білорусі. В Україні ж навіть на рівні неофіційного обговорення пропозиція "розбирати на запчастини мерців" викликала шквал емоцій.

Головна проблема для таких новацій - недовіра потенційних донорів до чистих прагнень лікарів. Українці бояться довіряти державі своє тіло навіть після смерті з кількох причин. Люди не довіряють порядності лікарів, побоюються за власне життя через можливі витоки інформації щодо згоди на посмертне донорство, не бачать жодної роз'яснювальної роботи – відтак, інтересу до проблеми з боку держави та її можливих гарантій.

На свій захист лікарі стверджують, що народ перебуває в полоні міфів. Влада ж ще не довела, що вона здатна зробити щось для суспільства. А суспільство цього не запитує і не вимагає від влади. Виходить замкнене коло, бо медики звинувачують народ в негуманності.

Зараз, за даними МОЗ України, в країні діє Державна цільова соціальна програма "Трансплантація", працюють 7 державних трансплантаційних центрів. Щороку вони могли б робити приблизно 6500 операцій з пересадки печінки, серця, нирок, допомагати хворим на цукровий діабет. Проте, за даними головного трансплантолога МОЗ України, лікарі роблять лише 1% від необхідних операцій.

Зараз ви читаєте новину «Українці не довіряють ініціативі МОЗ відбирати органи у мерців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути