середа, 21 лютого 2018 23:44

Україну назвали найкорумпованішою країною в Європі після Росії

Україну назвали найкорумпованішою країною в Європі після Росії
Корупція залишається великою проблемою України. Фото: Deutsche Welle

Україна посіла 130-те місце серед 180-ти країн у світовому Індексі сприйняття корупції (СРІ) за 2017 рік.

Про це йдеться у щорічному рейтингу, оприлюдненому міжнародною організацією Transparency International у середу, 21 лютого.

Індекс є оцінкою від 0 (дуже високий рівень корупції) до 100 (вкрай низький рівень корупції). Згідно із ним, Україна покращила свій торішній результат на один бал і отримала 30 балів зі 100 можливих. Поруч із нею з таким же результатом - Гамбія, Іран, М'янма та Сьєрра-Леоне.

Тим часом Росія набрала на один бал менше і посіла у рейтингу 135 місце (29 балів), Білорусь - 68-ме (44), Польща - 36-те (60). Таким чином, за винятком Росії, у рейтингу TI Україна стала найкорумпованішою країною Європи.

Незначного підвищення позиції України у рейтингу, за словами експертів організації, вдалося досягнути за рахунок того, що у 2017-му українські антикорупційні органи (САП та НАБУ) направили до суду перші справи щодо підозр у корупції високопоставлених чиновників.

Також серед причин, які сприяли незначному покращенню позиції України у рейтингу, називають реформу ринку газу, роботу реєстру електронних декларацій, перший рік реформи державних закупівель і використання системи ProZorro.

Крім того, експерти відзначили зниження рівня корупції в поліції та зменшення кількості випадків, коли бізнес змушений давати хабарі.

Повільне зростання індексу України у Transparency International пояснюють браком політичної волі керівництва країни до боротьби з корупцією і низьким рівнем довіри до українських судів та прокуратури.

Поліпшити результат України, на думку експертів, може запуск Антикорупційного суду і продовження судової реформи, а також перезапуск Нацагентства із запобігання корупції та позбавлення правоохоронців права втручатися в економічну діяльність.

Очолюють Індекс сприйняття корупції від Transparency International Нова Зеландія (89), Данія (88) та Фінляндія (85).

Найбільш корумпованими країнами світу названі Сомалі (9), Південний Судан (12) та Сирія (14).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко зізнався: великої риби немає

Експерти наголошують, що показники нижче 50 балів мають понад дві третини зі 180 країн у рейтингу. "Це означає, що понад шість мільярдів людей живуть в корумпованих країнах", - сказано у звіті.

В Transparency International також зазначили, що задля глобальної боротьби з корупцією уряди країн в усьому світі мають робити більше для розвитку громадянського суспільства, підтримки вільної преси, захисту активістів і журналістів, а також забезпечення прозорості та підзвітності у державних і приватних установах.

22 грудня у Верховній Раді зареєстрували проект закону про Вищий антикорупційний суд від президента Петра Порошенка. Також у парламенті зареєстровані 4 альтернативні законопроекти від депутатів.

Низка міжнародних партнерів України виступили з жорсткими вимогами до Києва через президентський законопроект. Зокрема, Міжнародний валютний фонд заявив, що проект Порошенка про Антикорупційний суд суперечить зобов'язанням України. Згодом Світовий банк теж висунув свої вимоги, попередивши, що на кону $800 млн.

Євросоюз також офіційно виступив із критикою на адресу Банкової через те, що президент, мовляв, подав законопроект про Антикорупційний суд, який суперечить обіцянкам Києва та рекомендаціям Венеціанської комісії.

Представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко запевнила, що рекомендації Венеційської комісії та МВФ будуть враховані.

Зараз ви читаєте новину «Україну назвали найкорумпованішою країною в Європі після Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути