Ексклюзиви
понеділок, 11 грудня 2017 20:23

Україну змінять технології, маленький і середній бізнес – Милованов

Україну змінять технології, маленький і середній бізнес – Милованов
Милованов: Має бути економічна свобода, щоб поодинокі люди ставали прикладами до наслідування. ФОТО: Тарас ПОДОЛЯН

Для якісних змін в Україні потрібно більше стартапів, бо вони є ознакою економічної свободи.

Про це розповів почесний президент Київської школи економіки, член Ради НБУ Тимофій Милованов в інтерв'ю журналу "Країна".

"Подивіться на ІТ-компанії. Їм уряд не заважає розвиватися. Тому блокчейн (розподілена база даних, яка зберігається на різних ресурсах таким чином, що її неможливо знищити повністю. – gazeta.ua) концептуально важливий для таких країн як ми. Немає одного централізованого серверу, де можна прийти і зробити виїмку. Якщо у вас є фізична частина бізнесу в Україні, на неї можна наїхати. А от з блокчейном можуть наїхати на одну частину бізнесу, а інша працюватиме. Можливо, у цьому майбутнє. Такі речі швидше змінюють держави, які намагаються контролювати бізнес. Але до цього ще далеко. Блокчейн дорогий і не всім зрозуміло, як його використовувати", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали відеоблогерів-мільйонерів

Якщо уряд не почне дослухатися до громадян, з країни ми перетворимося на територію.

"Якщо "Уклон" не буде реагувати на "Убер", чи наш університети на польські, їх не буде. Якщо наш уряд не буде реагувати на бажання суспільства бути демократичними й багатими, його теж не буде. Це означає, не буде й України - всі поїдуть. Це питання 30 — 50 років. Можемо перетворитися з держави на територію. Не хочу лякати, що станемо частиною Росії. Той потяг вже поїхав. А от такими собі ЛНР-ДНР - цілком можливо. І будемо там собі вошкатися й надалі", - підсумовую Милованов.

Потрібно, щоб люди бачили перед собою якнайбільше історій успіху і самі шукали способи ставати успішними.

"Сьогодні розповсюджено: "Він багато заробляє. Бачите, яка скотина". Дуже ущербна радянська логіка - тягне всіх назад. Маємо думати: "Я теж можу заробляти". Працюєш у банку, отримуєш велику зарплату. Люди кажуть: "Мають бути зв'язки". Вони ненавидять цю людину і тягнуть її вниз. Треба, щоб вони бачили перед собою багато людей, які придумали якийсь стартап і заробили мільйон. Чим більше ютуберів, геймерів, блокчейнерів, яких ми знаємо і які стали багатими, тим більше ми будемо вірити в себе. Має бути економічна свобода, щоб поодинокі люди ставали рольовими моделями. Процес розвитку вже розпочався в Україні. Бачимо, як ІТ-тішники стають багатшими. Це чесно зароблені гроші на ідеях, а не вкрадені з держбюджету. А якщо їм щось вдалося, так просто не віддадуть. У 2013-му вийшли через те, що побили дітей. Наступного разу можемо вийти, якщо відбиратимуть стартапи. Коли таке буде на рівні всього суспільства", - говорить економіст.

Інтерв'ю з Тимофієм Миловановим читайте незабаром у журналі "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Україну змінять технології, маленький і середній бізнес – Милованов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути