четвер, 18 лютого 2010 17:22

Українське кіно на 6 років звільнили від податків

Українське кіно на 6 років звільнили від податків

Верховна Рада прийняла зміни до закону "Про кінематографію", де на шість років звільнила від податків українське кіно.

Депутати до 2016 року відмінили ПДВ на послуги з постачання й виробництва власних фільмів і тих, які дубльовані українською мовою.

На шість років звільнили національні кіно-компанії від сплати оренди земельних ділянок, які забезпечують виробництво стрічок, і запланували створити спеціальний рахунок, гроші з якого підуть на фінансування картин.

"Ще закон звільняє від податків спонсорів, які виділяють кошти на кіно", - зазначив глава парламентського комітету з питань культури і духовності, письменник 67-річний Володимир Яворівський.

"Тепер скільки б мільйонів меценат не виділив, усі підуть на кіно, а не в державну казну. Це нормальна європейська практика. За закон проголосував 351 народний депутат, хоча достатньо було 226 голосів. Нарешті культура зацікавила державу", - повідомив він.

"Давно треба було за голову братися", - розповів режисер 60-річний Олег Бійма. З 2001 року він очолює студію "Укртелефільм".

"Щороку ми говоримо про катастрофу українського кіно, а держава робить вигляд, наче не чує. 2009 виділили п"ять мільйонів гривень. Цих грошей вистачило б на один художній фільм без спецефектів, гарних декорацій чи костюмів. Але всі вони пішли на латання дірок попередніх років. Хтось титри доробив, хтось музику замовив, хтось діалог озвучив. Цей закон - перший ковток свіжого повітря для режисерів. Росія вже давно такі зміни прийняла. І який бум у них тепер в кіно? Американцям на горло наступають. Думаю, час і нашим митцям розв"язати руки. Треба лише, щоб справа пішла далі паперу, бо гірше вже нікуди", - сказав режисер.

Зараз ви читаєте новину «Українське кіно на 6 років звільнили від податків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути